Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nemocnice dělí od vážných problémů nejspíš jen několik dnů. Vojtěchův optimismus experti nesdílí

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Dva tisíce, čtyři tisíce, osm tisíc. Počty nakažených se v poslední době každý týden zdvojnásobují. Rostoucí křivku nových případů kopírují i počty lidí v nemocnicích. Situace se nyní natolik zhoršila, že na JIP už zbývá jen zhruba třetina volné kapacity. Je reálný odhad ministra zdravotnictví Adam Vojtěcha (za ANO), že za čtrnáct dnů se epidemie o něco zpomalí?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Česko zažívá ukázkový příklad exponenciálního nárůstu nakažených. Každý týden se od poloviny října počty nově nakažených zdvojnásobily.

Přesně před měsícem přibylo 550 nových případů, dnes se počty nových nákaz přiblížily 10 tisícům. Zatímco začátkem října leželo v nemocnicích zhruba dvě stě covidových pacientů, dnes 2050 lidí.

Nemocnice se zaplňují tak rychle, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější