Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Je dobře, že zavedli přísnější opatření, ale vůbec nestíhám.“ Restaurace začaly kontrolovat u hostů bezinfekčnost

U pultu s kasou restaurace v obchodním domě v centru Prahy se tvoří dvě fronty. „Lidé chodí platit, nově příchozí musím kontrolovat a nikdo potvrzení neukazuje sám od sebe,“ popisuje pokladní. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
U pultu s kasou restaurace v obchodním domě v centru Prahy se tvoří dvě fronty. „Lidé chodí platit, nově příchozí musím kontrolovat a nikdo potvrzení neukazuje sám od sebe,“ popisuje pokladní. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ode dneška musí personál restaurací kontrolovat u zákazníků doklad o bezinfekčnosti. Deník N vyrazil v době oběda do podniků v centru Prahy. Někde si stěžovali na to, že jim kvůli opatření ubylo hostů, jinde měli i dnes plno. Co říkají na novou povinnost zaměstnanci restaurací nebo hosté?

Kompletní audioverze článků jsou dostupné v rámci klubového předplatného společně s aplikací Deníku N, která umožňuje i offline poslech. Pokud ji ještě nemáte, nainstalujte si ji do svého mobilu.

Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné.

Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V pravé poledne je v jedné z restaurací ve Spálené ulici v centru Prahy obsazeno jen několik málo stolů. Celkem je v podniku asi dvacet hostů, někteří z nich se vesele baví nad jídlem, jiní se právě řadí do fronty k placení. Jindy bývá restaurace v tuto dobu plná.

Přicházejí tři ženy a vybírají si stůl. Po usazení k nim míří číšnice a před objednávkou je žádá o doklad o bezinfekčnosti. Po kontrole si skupina objednává polední menu. Podmínky pro konzumaci v podniku zahrnující předložení potvrzení – o očkování proti covidu-19, prodělané nemoci nebo o negativním testu – visí u vchodu.

„Lidi se bojí chodit, tak to prostě je. Teď je tu deset procent zákazníků z toho, co v tuto dobu běžně míváme. Ti, co přijdou, ale většinou ukazují potvrzení a certifikáty automaticky,“ popisuje provozní Kristýna Nizámová. Dodává, že vládní nařízení týkající se koronaviru mají na obsazenost a tržby restaurace velmi negativní vliv. Podnik kvůli nim prý přichází i o spoustu stálých zákazníků.

Jinak je tomu v jedné z restaurací v blízkém obchodním centru, kde po hostech požaduje potvrzení pokladní přímo při vstupu. V době oběda je v restauraci plno a ozývá se hlasitý ruch hovoru. Zaměstnanci pobíhají sem a tam, jak se snaží obsloužit polední nával.

U pultu s kasou se tvoří dvě fronty. Do jedné se řadí lidé kvůli placení, druhá sahá až ven z restaurace a stojí v ní lidé čekající na vpuštění. Pokladní pendluje mezi oběma frontami, střídavě potvrzuje platby a načítá QR kódy certifikátů a potvrzení na své zařízení, kde ještě kontroluje jejich platnost. „Vůbec nic nestíhám. Lidé

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jídlo a gastronomie

Koronavirus

Očkování

Testování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější