Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Poslední slova umírajících ukazují, jak jsme pro ně důležití. Nejdůležitější

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Pondělním a víkendovým děním na stránkách Deníku N vás provází Jana Ciglerová.

S kolegy a kolegyněmi v Deníku N se střídáme při víkendových službách. Čtyři z nás, pokaždé jiní, spravují v sobotu a neděli naše stránky a zastávají tak roli týdenních minutových editorů. Už se časem ustálil pozdrav, který si zpravidla říkáme, když přebíráme po předchozím kolegovi zodpovědnost za enkové stránky. „Hlavně ať máš klidnou službu!“ přejeme si navzájem s vědomím, jak stresující pro „minutáře“ bývá, když se někdy události začnou překotně dít.

Klidnou službu nám nejčastěji všem přeje Magdalena Slezáková, a tak je logické, že zrovna v době její služby se staly dvě akutní a tragické události, o kterých Češi mluvili ještě další den. Spadla lanovka na Ještěd a zabila strojvůdce a v pražských Strašnicích se zabarikádoval muž a vyhrožoval zastřelením. Policie tam poté našla dva mrtvé – útočníka a oběť.

Druhý den se na pozadí a okolnosti tragédie na Ještědu podíval svým expertním okem Jan Wirnitzer. Ten zavolal bývalému přednostovi ještědské lanové dráhy, který u ní pracoval dvacet let, aby mu zkusil vysvětlit, jak se pád lanovky mohl stát.

Hlavní světové dění se v tu chvíli odehrávalo asi 1400 kilometrů daleko od Ještědu, a to v Římě, kam se sjeli přední světoví státníci zemí G20. Ti dnes společně jednají o boji proti klimatické změně na summitu v Glasgow, který je podle mnohých poslední šancí světových lídrů na to zvrátit tempo, jímž se svět řítí k život vylučujícím vedrům a klimatickým katastrofám.

Co všechno nás čeká, pokud se lídři nezavážou ke zpomalení oteplování na 1,5 stupně, podrobně popisuje slovenský kolega z Denníku N Otakar Horák. Lidé budou bojovat o vodu, upozorňuje.

Sumit G20 v Evropě je velmi důležitý i pro amerického prezidenta, který kvůli němu přijel na druhou cestu do Evropy od svého zvolení. Byla pro něj důležitá i osobně, protože mu papež František, u nějž strávil nejdelší dobu, jakou moderní prezident USA u papeže pobyl, pomohl ve sporu s některými konzervativními katolickými kardinály doma.

Ačkoliv je Joe Biden mezi evropskými lídry oblíbenější než jeho předchůdce Donald Trump, čeká ho kritika za chaotické stažení vojsk z Afghánistánu i vyřazení Francie z dohody o jaderných ponorkách v Austrálii. Foto: Adam Schultz, Bílý dům, Flickr

Papež Bidenovi řekl, že je „dobrý katolík“, a potvrdil mu, že může i nadále dostávat svaté přijímání. To mu kardinálově chtěli odepřít, protože Biden není odpůrcem práva žen na rozhodnutí o těhotenství.

V předvečer zasedání Nejvyššího soudu USA, jehož nejméně čtyři soudci veřejně avizovali, že chtějí potraty v zemi po téměř padesáti letech opět zakázat, to byla od papeže důležitá zpráva nejen pro Bidena.

Pohlazením po duši, které všichni potřebujeme, je zamyšlení Evy Mošpanové o posledních slovech, která říkají lidé před smrtí. Hluboký a dojemný text může přinést aspoň kousek smíření těm, kdo oplakávají odchod blízkého. Nejčastěji jsou to totiž oni, na které umírající myslí, když se loučí se světem.

„Poznání, že lidé v posledních chvílích myslí na blízké, které tu zanechávají, může znít zcela banálně. Lze na něj ale nahlížet i jinak – jako na zprávu, získanou za nejextrémnějších podmínek, o tom, co je pro lidi důležité. Tato absolutní prioritizace by mohla být návodem, jak vytvořit lidštější prostředí pro všechny,“ píše Eva.

A nakonec bych vás ještě ráda upozornila na vynikající text o ženě, která na Slovensku založila antiočkovací hnutí, ale později změnila názor. Redaktorka Denisa Gdovinová věcně a bez hodnocení popisuje cestu matky Lucie Rosákové, která začala tím, že její dítě mělo negativní reakci na běžné očkování, ale lékaři jí nedali odpovědi na otázky, které to v ní vyvolalo. Velmi poučné čtení.

Co vás čeká v Deníku N zítra:

– Vakcíny pro menší děti do konce roku?
– Piráti: Dohodu porušil i Rakušan
– Kvůli klimatu umírá 13 lidí za minutu
– Reportáž z malé nemocnice: „Prostě padáš na hubu a jsi jednou nohou v kriminále“
– Glosa: Co nám poslední slova říkají o nás samotných
– Energetická chudoba a potrhaná sociální síť
– Ji.hlava: Cesta kolem světa za pět dní


Tak pěkný večer do Česka!

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Názor

Pointa N

V tomto okamžiku nejčtenější