Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ji.hlava: Cesta kolem světa za pět dní. Festival skončil, začíná online festival!

Kamil Fila, ještě sebedestruktivnější kritik, než jsme čekali. Foto: MFDF Ji.hlava
Kamil Fila, ještě sebedestruktivnější kritik, než jsme čekali. Foto: MFDF Ji.hlava

Festival dokumentárních filmů v Jihlavě oslavil 25 let své existence. Dokumentární film, dříve žánr v oblibě daleko zaostávající za filmem hraným, se dostával za tuto dobu stále více do popředí. Dokumentaristé se naučili točit živěji, někdy až s využitím postupů filmu hraného, publikum také dospělo a dokáže docenit realitu v porovnání s umělými příběhy hraného filmu.

Filmem, o kterém se nejvíce hovořilo, byla Síla režiséra Martina Marečka. Autor několika význačných sociálně laděných dokumentů tentokrát přijal nabídku natočit film o Kamilu Filovi, který je jedním z nejuznávanějších filmových kritiků. To je samo o sobě pozoruhodné a jistě ve filmové komunitě rezonující. Ale Fila je víc než známým kritikem. Od roku 2007 se také věnuje silovému tréningu, kterým zhutnil své tělo vysoké 186 centimetrů do slušných rozměrů. A také patří k nejhorlivějším diskutérům, ba mohli bychom říci bojovníkům na českém internetu.

Síla názoru

Zdálky to vypadá, že je Fila člověkem, který sklízí úspěchy na mnoha frontách. Marečkův film ukazuje, že slovo „úspěch“ je tu velmi relativní. Uznání ve filmové komunitě jde ruku v ruce s velmi problematickým

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější