Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejdůležitější je masivní očkování, říká vznikající vláda. Radit jí ale budou i kritici vakcín

Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek složení poradního orgánu hájí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek složení poradního orgánu hájí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Koalice Spolu přizvala do odborného týmu boje s epidemií nejen zastánce plošné vakcinace, ale také řadu jejích odpůrců. Ti nechtějí očkovat děti a mladistvé, obávají se jeho možných dlouhodobých následků. Výhrady mají také k údajně slabé účinnosti vakcíny. Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve složení nového poradního týmu problém nevidí.

Už žádné lockdowny, je třeba naočkovat co největší procento populace. Klíčové je především zrychlit vakcinaci, protože jen to znamená návrat k normálnímu životu. Tak zní recept, na kterém se shodne jak končící vláda, tak dosavadní opoziční politici, kteří mají převzít zodpovědnost za řízení epidemie.

S bojem proti koronaviru má koalici Spolu pomáhat nově vzniklý Národní institut pro zvládnutí pandemie, který má 28 členů. Vedle známých jmen, mezi něž patří epidemiologové Rastislav Maďar a Petr Smejkal, šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek či zástupci krajských hygienických stanic, kteří radili i stávající vládě, jsou ve skupině i lidé s diametrálně odlišnými názory na řešení situace.

Jak zjistil Deník N, někteří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější