Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nakolik za rozdělené Česko může strategie Facebooku? Podle analytika se to těžko měří, ČR představuje zanedbatelný trh

Mark Zuckerberg odmítl, že by se Facebook podílel na radikalizaci a štěpení společnosti, interní dokumenty ale ukazují, že společnost o rozdělujících dopadech ví, a přesto jim nebrání. Foto: Anthony Quintano, Flickr
Mark Zuckerberg odmítl, že by se Facebook podílel na radikalizaci a štěpení společnosti, interní dokumenty ale ukazují, že společnost o rozdělujících dopadech ví, a přesto jim nebrání. Foto: Anthony Quintano, Flickr

Sociální síť Facebook čelí největšímu tlaku od svého vzniku – kvůli uniklým dokumentům, které svědčí o cílené polarizaci lidí a podpoře negativních emocí. Tento vliv je podle experta na analýzu dat ze sociálních sítí Josefa Šlerky z Univerzity Karlovy vidět i v Česku, je ale těžké ho zkoumat a přesně měřit. Uniklé informace se žádného konkrétního případu v tuzemsku netýkají.

Migrace začala české občany rozdělovat už relativně dávno, hlavně kolem krize v roce 2015. Podle Šlerky ale dodnes patří k tématům, u kterých se polarizační strategie Facebooku ukázala nejvíce.

„Zejména u tématu migrace bylo vidět, jak postupně hrubne slovník účastníků debat, mizí argumentace a stále silnější roli hraje rámování. Často lidé sdíleli stejnou informaci a dávali jí jiný kontext. Jako například o zachránění lodi s migranty ve Středozemí. Pro jedny to byl důkaz naléhavosti migrační hrozby a volali po střelbě, pro druhé příklad toho, že se stále ještě umíme chovat lidsky,“ uvádí expert na sociální sítě.

„Druhým, podobně silným případem byla druhá volba prezidenta. No a nakonec je to téma islámu a jeho postavení v Evropě,“ vypočítává Šlerka.

Méně jednoznačná je podle něj role Facebooku v aktuálních debatách o tématech spojených s koronavirem a očkováním proti covidu-19.

„Situace kolem covidu-19 je zajímavá. Facebook se stal bitevním polem, na němž se přesvědčují různé strany o své pravdě. Stal se živnou půdou pro konspirace a dezinformace, ale zároveň dal vyrůst autoritě spousty do té doby méně známých odborníků. A kromě toho sehrál zásadní roli při koordinaci různých občanských aktivit, například při šití a distribuci roušek. Jeho roli bych v tomto ohledu bral trochu dvojznačně,“ myslí si vysokoškolský učitel, který působí v Ústavu informačních studií a knihovnictví na Filozofické fakultě UK.

Uniklé dokumenty z Facebooku ukázaly, že firma (po skandálu ji její majitel Mark Zuckerberg přejmenoval, nyní nese název Meta) vědomě dávala větší prostor příspěvkům, které vyvolávaly negativní reakce. Například „zamračený“ smajlík pod statusem měl pro Facebook

Dezinformace

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější