Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zle potrhaná sociální síť

Velká část veřejnosti včetně politiků vůbec netuší, s jakými nástrahami, ústrky a omezeními se setkávají ti, kdo od státu potřebují pomoci. Ilustrační foto: Adobe Stock
Velká část veřejnosti včetně politiků vůbec netuší, s jakými nástrahami, ústrky a omezeními se setkávají ti, kdo od státu potřebují pomoci. Ilustrační foto: Adobe Stock

Analýza Filipa Pospíšila: Prudce rostoucí ceny elektřiny donutily ministry odcházející vlády uznat, že současné nastavení systémů dávek nedokáže pomoci mnoha lidem v tísni. Zalátání sociální sítě však vyžaduje změnu nejen jednotlivých zákonů, ale i celkového přístupu společnosti k chudým.

Pád Bohemia Energy a dalších dodavatelů, kteří spekulovali s levnými cenami energie, přináší náhlé a prudké zvýšení nákladů na energie pro velký počet domácností. I když vláda není schopna určit, na kolik domácností a jak přesně zdražení dopadne, je všem jasné, že jich bude hodně a dopad bude tvrdý. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) si například myslí, že „v existenčních problémech bude asi 450 tisíc domácností“. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) zase mluvil o potřebě pomoci „800 tisícům nejohroženějších domácností“.

Odstupující vláda se ale zatím nedokáže shodnout na tom, jak situaci řešit. Přislíbené odpuštění jedenadvacetiprocentní DPH na energie v listopadu a prosinci nebo odpuštění poplatku na podporu obnovitelných zdrojů zásadně nepomohou zejména těm domácnostem, kterým se mnohanásobně zvýšily nejen platby za již spotřebovanou energii, ale především zálohy.

Havlíček za dobré řešení označil vyplacení dávek okamžité mimořádné pomoci lidem ohroženým energetickou chudobou.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) mu ale obratem vysvětlila, že to není možné. „Dávka mimořádné okamžité pomoci je testovaná na příjem… Musíte doložit, že jste v hmotné nouzi, že nemáte žádné úspory a příjmy. Není to nástroj řešení situace,“ uvedla Maláčová.

Proč to nejde

Její tvrzení je těžko srozumitelné nejen pro ministra Havlíčka. Za jejími slovy se totiž skrývá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Chudoba

Energie

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější