Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mýty a fakta o postavení USA ve světové ekonomice

Podíl kapitalizace amerických firem na globální ekonomice dále roste. Foto: Adobe Stock
Podíl kapitalizace amerických firem na globální ekonomice dále roste. Foto: Adobe Stock

Téměř všichni odborníci na mezinárodní a zahraniční politiku a pozorovatelé světového vývoje považují za relevantní a pravdivou tezi o postupném a dlouhodobém poklesu vlivu a váhy Spojených států ve světové politice, ale i v globální ekonomice.

Tato témata spolu souvisejí, protože mezinárodní politický (v případě velmocí geopolitický) vliv do značné míry závisí na ekonomické síle země. Stačí se podívat na rychlý hospodářský růst Číny v posledních čtyřiceti letech, který vytvořil podmínky pro nepopiratelný nárůst jejího mezinárodního a geopolitického vlivu.

Velmi pádný argument, že v případě USA je teze o poklesu ekonomického vlivu této země mýtem, předložil můj oblíbený autor Ruchir Sharma v eseji v časopise Foreign Affairs. Přestože článek vyšel před rokem, jeho závěry jsou stále platné, což dokládají i nejnovější údaje, které si dovolím v tomto textu doplnit.

Nejkomplexnějším ukazatelem, který vypovídá o postavení země (nebo skupiny zemí), je podíl její ekonomiky na světové ekonomice.

Porovnáme-li vývoj tohoto ukazatele pro USA, Evropskou unii, Čínu, Japonsko a Rusko, dojdeme k závěru, že v posledních čtyřiceti letech sice EU, Japonsko a Rusko výrazně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější