Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: Vyznamenání překvapení nepřinesla. Babiš zahrál na státnickou notu

PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N
PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N

Česko letos 28. říjen slavilo opět bez předávání státních vyznamenání. S projevem vystoupil premiér Andrej Babiš (ANO). A jako by pozapomněl na svou předvolební kampaň. Mezitím na politickém okraji vzniká nový projekt. Komentovaný souhrn politického dění připravil Kirill Ščeblykin.

Dosud se mluvilo o tom, že zdravotní stav Miloše Zemana může ohrozit především plynulé předání moci nové vládě, protože není jisté, zda by byl schopen jmenovat nového šéfa kabinetu.

Zemanův pobyt v nemocnici ale nyní mohli lidé pocítit také při státním svátku 28. října. Ani letos se totiž nekonal ceremoniál předávání státních vyznamenání. Loni byl příčinou covid-19. Letos na podzim se sice nový typ koronaviru opět mocně hlásí o slovo, za odložením je ale tentokrát spíše hospitalizace prezidenta. Ceremoniál by se měl konat v náhradním termínu 1. ledna.

Hradní kancelář sice výslovně neuvedla, že důvodem odkladu je zdravotní stav hlavy státu, v tiskové zprávě ale napsala, že se prezident těší, „že bude moci propůjčená a udělená státní vyznamenání předat osobně“.

Předávání vyznamenání je za Zemana zvláštní událostí, při níž kromě válečných hrdinů nebo akademiků dostávají ocenění také prezidentovi podporovatelé nebo třeba přispěvatelé dezinformačních webů. Ani letošek nebyl výjimkou.

Tentokrát je tak na seznamu například člen rady veřejnoprávní zpravodajské agentury – České tiskové kanceláře (ČTK) a pravidelný autor komentářů v Parlamentních listech Pavel Foltán, který na sebe upozornil, když ČTK zažaloval o proplacení cestovních nákladů.

Zajímavé je také například jméno sportovního manažera Miroslava Černoška, který spolupracoval s velkými hvězdami jako Petra Kvitová nebo Tomáš Berdych. O Černoškovi se sice traduje, že neřídí auto, neovládá počítač ani neumí cizí jazyky, to mu ale nebrání v získávání vysokých provizí z příspěvků českých státních a polostátních firem na sport.

Státník Babiš

Hlavní státnický projev tak včera přednesl Babiš. Diváci, kteří českého premiéra znají z jeho pravidelného pořadu na sociální sítích s názvem Čau lidi, by šéfa exekutivy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

PolitikoN

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější