Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mohou si Piráti založit vlastní klub? Jednací řád je nejasný, legislativci to řešili už na jaře

Ivan Bartoš a Olga Richterová. Na snímku zároveň je polovina současného pirátského poslaneckého klubu, strana má jen čtyři mandáty. Foto: ČTK
Ivan Bartoš a Olga Richterová. Na snímku zároveň je polovina současného pirátského poslaneckého klubu, strana má jen čtyři mandáty. Foto: ČTK

Mohou Piráti ustavit vlastní poslanecký klub, ačkoliv mají v dolní komoře Parlamentu jen čtyři zákonodárce? Často zmiňovaný argument, že k vytvoření klubu stačí podle jednacího řádu Sněmovny tři poslanci, naráží na ustanovení o „stranách kandidujících samostatně“. Touto situací se přitom už na jaře zabýval legislativní odbor Sněmovny.

S argumentem, že si Piráti přijdou na erární peníze v rozporu s pravidly, přišli v posledních dnech někteří jejich kritici. Na serveru iDnes (patřícím Andreji Babišovi, který Piráty v celé předvolební kampani měl za úhlavní protivníky) argumenty proti vzniku klubu shrnul právník Zdeněk Koudelka.

Koudelka interpretuje jednací řád Sněmovny tak, že na poslanecký klub mají obecně nárok strany od deseti poslanců výše. Pirátů se podle něj netýká možnost založit klub podle pravidla, že na začátku volebního období stačí pro vznik klubu tři poslanci, protože nebyli samostatně kandidující stranou.

Výhoda klubů založených na začátku volebního období

Pravidla pro vznik poslaneckých klubů

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější