Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obrazem: Tajná třípatrová podzemní nemocnice pod Prahou čeká, až přijde katastrofa

Nemocnice v krytu pod Bulovkou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Nemocnice v krytu pod Bulovkou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Je to obyčejný kopec v areálu Nemocnice Na Bulovce, akorát vhodný na heliport, který trůní na jeho vrcholku. Ve skutečnosti se ale pod trávou a několika keři ukrývá třípatrová plně vybavená nemocnice, která může být během několika minut připravená k použití. Jediným jejím obyvatelem je v tuhle chvíli paní, která na objekt dohlíží.

Vchod do podzemní nemocnice je nenápadný a šlo by si ho snadno splést s technickým zázemím sousedního urgentního příjmu. Ani dlouhá chodba, která za ním následuje, pořád nenapovídá mnoho o tom, co člověka čeká, až se proplete několika dveřmi. Pod kopečkem u vchodu do Nemocnice Na Bulovce se rozkládá ještě jedna, mnohem menší nemocnice, ve které se zastavil čas.

Je vyhřívaná na příjemných 20 stupňů, plně zařízená a bez jakéhokoliv prachu nebo nánosů. Jediné, co člověku prozradí, že se nenachází ve filmu z 60. let, je úplná absence oken.

Kryt se začal stavět v roce 1952, hotovo bylo až o deset let později. I dnes je zásobený zdravotnickým materiálem a přístroji – třeba na anesteziologickém přístroji v operačním sále se provádí pravidelné revize a je připravený k okamžitému použití. Modernější technika by se do krytu v případě potřeby rychle navezla z okolních budov.

V několika místnostech je dohromady 50 lůžek, na kterých se pravidelně kontroluje a mění povlečení. V případě nouze má ale kryt i sklad matrací. Dohromady dokáže pojmout až tisíc lidí.

Plně funkční jsou telefony a počátkem února je na stole ještě adventní svícen a na stolku v místnosti vedle

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější