Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Starobylý Mosul pomáhají obnovit i Češi. Místo zničených památek chtějí postavit moderní city, bojí se archeolog

Iráčtí civilisté prchají z Mosulu kolem těžce poškozené mešity an-Núrí. Foto: ČTK
Iráčtí civilisté prchají z Mosulu kolem těžce poškozené mešity an-Núrí. Foto: ČTK

Irácké město Mosul se během tří let pod nadvládou samozvaného Islámského státu obrátilo v ruiny. O obnovu jeho infrastruktury, architektury i atmosféry se teď snaží organizace UNESCO v kampani Oživme ducha Mosulu. Zatímco české úřady se zatím rozmýšlejí, zda se do rekonstrukce zapojí, v oblasti už působí naše neziskové organizace i vědci.

Půl roku po osvobození druhého největšího iráckého města z rukou Islámského státu si organizace UNESCO vybrala jeho obnovu jako svou vlajkovou loď. Iniciativu Oživme ducha Mosulu představila loni v únoru generální ředitelka organizace Spojených národů pro vzdělání, vědu a kulturu, Audrey Azoulayová. Jejím cílem je obnovit památky, vzdělávací a kulturní instituce a znovunastolit ve městě kulturní život.

UNESCO se na pomoc Mosulu vydalo obvyklou cestou – obnovu města podporuje ze svých vlastních zdrojů, navíc vyzvala členské státy k dobrovolným příspěvkům na projekt. Nejštědřejším donorem kampaně jsou zatím Spojené arabské emiráty, které přispěly 50 miliony dolarů na obnovu největšího symbolu města, komplexu mešity an-Núrí ve starém městě.

Zda se do kampaně finančně zapojí i Česko,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Blízký východ

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější