Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Všeho moc škodí. Možná i volného času

Mnoho lidí žijících v moderní společnosti má pocit, že nemá dostatek času. Je však omezený volný čas ve skutečnosti na škodu?
Mnoho lidí žijících v moderní společnosti má pocit, že nemá dostatek času. Je však omezený volný čas ve skutečnosti na škodu?

Nová studie hledá odpovědi hned na několik otázek, které naše standardní přemýšlení nad volným časem převracejí naruby. Může mít volný čas kromě pozitivního i negativní efekt? A existuje něco jako příliš mnoho volného času?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

To, jak negativně na člověka může působit nedostatek volného času, není třeba vysvětlovat nikomu, komu se už někdy nahromadila práce, z kanceláře chodil přímou čarou domů a dny se mu slily do jednoho dlouhého celku bez začátku a konce.

Méně volného času ve zkratce znamená cítit se hůře. Máme na to i data: příliš mnoho povinností znamená méně aktivit, které si standardně spojujeme s větším pocitem štěstí, ale také více nezdravé stravy, nedostatek fyzické aktivity, častější pocit emočního vyčerpání, vyšší tendenci k depresi.

Nyní se však zdá, že řešením by nebylo ani bezbřehé volno. Nová studie, která zkoumá vztah mezi volným časem a subjektivním pocitem pohody, se místo nedostatku volného času soustředí na jeho přebytek. A její výsledky naznačují následující:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější