Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dánsko pošle trestané migranty na neobydlený ostrov. Místní se bojí „kriminálníků za humny“, dozorci zbrojí

Dánský ostrov Lindholm se má stát dočasnou izolací pro více než stovku problematických cizinců. Foto: Creative Commons Attribution 3.0
Dánský ostrov Lindholm se má stát dočasnou izolací pro více než stovku problematických cizinců. Foto: Creative Commons Attribution 3.0

Na dánském ostrůvku Lindholm nyní působí jen experti na zvířecí choroby. Časem by je měla vystřídat asi stovka cizinců, kteří tady budou čekat na vyhoštění ze země. Vládní projekt má ale mnoho kritiků. Obavy budí hlavně u obyvatel žijících v blízkosti ostrova. Policisté by se prý na práci na „Alcatrazu“ měli vyzbrojit jako Rambo.

Když Martin Henriksen z protiimigrační Dánské lidové strany poprvé vstoupil na Lindholm, zajásal: „To je ono! Vybrali jsme opravdu ten správný ostrov,“ prohlásil o sedmihektarovém území v zálivu Stege jižně od Kodaně.

Sedmihektarový ostrov navštívil krátce poté, co vláda za podpory jeho strany přijala rozhodnutí vytvořit na něm takzvané výjezdní centrum pro cizince, kteří v Dánsku spáchali nějaký zločin, byli odsouzeni a čekají na vyhoštění ze země.

Umístěni tam budou i odmítnutí žadatelé o azyl, kteří se zatím nemohou vrátit do svých zemí, protože Dánsko nemá s těmito státy příslušné dohody nebo jde o jedince bez státní příslušnosti. Mohou mezi nimi být i ti, kterým by v domovské zemi hrozily represe, případně i trest smrti.

Slovo „výjezdní“ znamená, že půjde o poslední místo pobytu na dánském území před jejich definitivním vykázáním.

Rozhodnutí umístit toto centrum právě na Lindholm padlo koncem loňského roku při hlasování o rozpočtu. Dánská lidová strana jej podpořila, ale požadovala za to od vlády zpřísnění opatření proti migrantům.

Dánský kabinet tedy vybral Lindholm, který je na rozdíl od řady jiných malých ostrovů ve vlastnictví státu (od roku 1925). Téměř všechny budovy na Lindholmu nyní využívá veterinární institut Dánské technické univerzity, který zkoumá virové choroby zvířat a očkovací séra. Institut se letos přestěhuje do Kodaně.

Nápad usídlit zde přibližně sto cizinců se zrodil právě v Dánské lidové straně, která je známá negativním vztahem k migraci a vybraným cizím kulturám, zvláště muslimům.

Nad projektem „Lindholm“, který má podle některých kritiků za cíl především motivovat cizince k opuštění Dánska a odradit další žadatele o azyl, strana jásala i na Twitteru: „Není žádný důvod nechávat kriminální cizince v Dánsku. Než se jich budeme moci zbavit,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější