Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Příběh nepromarněné Příležitosti, zapomenutých zajatců a burlesky místo adrenalinu. A hroch nakonec

Notes – úvodní foto, koláž osmi titulních stran.
Notes – úvodní foto, koláž osmi titulních stran.

Historie se skládá z milionů jednotlivých příběhů. Pátek 15. února 2019 se chýlí ke svému konci, a i on se tak za chvíli stane historií. Ale i tento pátek v podání Deníku N přinesl mnoho silných a jedinečných příběhů. Lidí, budov, strojů i zvířat. Do Notesu je pro vás vybrala a okomentovala Lenka Vrtišková Nejezchlebová.

Příběh zajatců. 15. února 1989 skončila sovětská okupace v Afghánistánu. Tolik jeden řádek do historického kalendária. Suchý historický fakt, který vás zasáhne maximálně tak na nějaké: „Aha! Málem by člověk zapomněl, že tam před Američanama byli ještě před třiceti lety i sovětští vojáci.“ Když se ale začtete do textu Petry Procházkové, do osudů několika sovětských válečných zajatců, které dohledal ruský fotograf Alexej Nikolajev, už nikdy to pro vás nebude jen věta v kalendáriu…  „Za mými zády nezůstal jediný sovětský voják,“ prohlásil ten den, před třiceti lety, sovětský generál Gromov. Mýlil se…

Nekonečný příběh. Zatímco okupace Afghánistánu před třiceti lety skončila a pár let poté opustila sovětská armáda i Československo, vedoucí zahraniční rubriky Jan Kudláček připomíná, že ruská armáda ale řadu míst okupuje i v polovině února 2019.

Příběh 60× využité Příležitosti. Nekrolog výzkumného vozítka Opportunity, které rozhodně nepromarnilo svou příležitost a šedesátkrát! přetáhlo svou plánovanou průzkumnou jízdu, je zároveň skvěle využitá příležitost pro našeho vědeckého editora Petra Koubského, aby se rozepsal nejen o samotném robůtkovi, ke kterému mnozí pozemšťané chovají velmi lidské city, ale i o otázkách (ne)života na Marsu. A tak vůbec. RIP Opportunity.

Zdroj: XKCD

Příběh muslimský. Pražská muslimská obec má nového předsedu, je jím právník Leonid Kušnarenko. Má prý před sebou tři hlavní úkoly. Muslimská komunita nemá kam pohřbívat své mrtvé, bude se muset vystěhovat z dosavadní modlitebny v centru města a potřebuje zřídit školku. České bezpečnostní složky mají obavu, že kvůli Kušnarenkovým stykům s ruskojazyčnými muslimy z Kavkazu může dojít k radikalizaci komunity, on sám však v rozhovoru s Lukášem Prchalem tvrdí, že chce proti jakékoli radikalizaci bojovat.

Foto: Alžběta Jungrová

Burleskní fotopříběh vlevo dole. Ke čtení na víkendovou siestu jak dělaný je výborný rozhovor Renaty Kalenské s fotografkou Alžbětou Jungrovou. Co téma, to trefa do černého. Ať už je řeč o někdejších dobrodružných (až na hranici zdraví i života) výpravách za reportážní fotkou, současném „zklidnění“ u časosběrných fotodokumentů, nebo o fotkách, které už přepadají z reportážních škatulí do umění. Vzhledem k tomu, že zpovídaná

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější