Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak vytěžit z krádeže obrazu obraz nový a ještě dokumentární film

Jeden z portrétů zloděje obrazů, který Barboru Kysilkovou později zaujal. Foto: Sundance Institute
Jeden z portrétů zloděje obrazů, který Barboru Kysilkovou později zaujal. Foto: Sundance Institute

Malířka Barbora Barbar Kysilková pozvala zloděje svých obrazů do svého ateliéru: „Vzbudil ve mně zvědavost. Bylo v něm něco silnějšího než jakékoliv předsudky.“ Výsledkem je mimo neobvyklého přátelství i dokumentární film.

Když české malířce žijící ve Skandinávii Barboře Kysilkové v roce 2015 ukradli z norské galerie dva obrazy, začalo pro ni životní dobrodružství. Přineslo jí silné a neobvyklé přátelství s jedním ze zlodějů i zájem veřejnosti poté, co měl na prestižním americkém festivalu Sundance premiéru filmový portrét tohoto vztahu, dokument Malířka a zloděj. Snímek, který do české distribuce vybrali diváci Letní filmové školy, se právě hraje v kinech. Kysilková známá i pod pseudonymem Barbar mezitím připravuje výstavu v Muzeu umění a designu v Benešově, která se otevře v listopadu.

Proč jste se rozhodla nechat si filmaře vstoupit do soukromí?

Když mi ukradli ty obrazy, můj přítel o tom informoval různá média, a protože se v Norsku nic moc neděje, všechna se toho chytla. Jedny norské noviny se pak i dozvěděly, že jsem začala Bertila, jednoho z mužů, kteří ty obrazy ukradli, zobrazovat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dokument

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější