Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Výjimečná šance pro Čechy, Slováky i celou střední Evropu

T. G. Masaryk a jeden z „mužů 28. října“, slovenský politik Vavro Šrobár při prezidentově návštěvě Trenčianských Teplic v roce 1933. Foto: ČTK
T. G. Masaryk a jeden z „mužů 28. října“, slovenský politik Vavro Šrobár při prezidentově návštěvě Trenčianských Teplic v roce 1933. Foto: ČTK

Komentář Martina M. Šimečky: Po dlouhé době budou mít Česko i Slovensko politicky příbuzné a demokraticky orientované vlády. Je proto načase vytvořit ve střední Evropě demokratický tandem, jakým bylo kdysi Československo.

V Česku se v těchto dnech valí davy lidí na očkování, neboť od listopadu již povinné testy pro neočkované při vstupu do restaurace nebudou zadarmo. Na Slovensku se za testy platí už dávno, ale očkování se naopak zpomaluje. Jak si mohl T. G. Masaryk myslet, že Slováci a Češi by měli tvořit jeden národ, když mají tak odlišný vztah k penězům a hospodě?

Ale jeho myšlenka jednoho státu, který vznikl 28. října 1918, byla tehdy správná. Československo bylo státem středně těžké váhy, který sousední Polsko i Maďarsko musely respektovat. I Hitler dobře věděl, že jeho rozdělením si oba národy snáze podrobí.

Dnes jsou Česko a Slovensko dva státy malé váhy v pohyblivých píscích střední Evropy, kterou ještě zmenšují

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

28. říjen

Názor

Slovensko

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější