Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Z důchodu zbyde seniorce jen pár stovek. Kvůli zdražování míří do finanční propasti stovky tisíc lidí

Zálohy na energie se mnoha lidem násobně zvedají. Foto: Adobe Stock
Zálohy na energie se mnoha lidem násobně zvedají. Foto: Adobe Stock

Zdražování energií, zboží i služeb v Česku obzvlášť dopadne na penzisty nebo samoživitelky. Tedy lidi, kteří s financemi obtížně vycházejí dlouhodobě.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Josef z Moravské Třebové odebíral plyn i elektřinu od společnosti Bohemia Energy, která ukončila dodávky v polovině října. „Naším dodavatelem poslední instance se stalo Innogy, které nám nyní poslalo kalkulaci záloh. Ty vypočítalo na 10 800 korun měsíčně,“ vysvětluje Josef, který by tak za plyn měl nyní platit asi čtyřikrát víc než doposud. Prakticky to znamená, že jen za zálohy na plyn utratí tato domácnost polovinu svých příjmů.

„Snažíme se topit méně, ale to nám stejně moc nepomůže,“ dodává senior, který už od dodavatele dostal návrh nové smlouvy. Podle ní by měl za plyn platit přes pět tisíc měsíčně, tedy dvakrát víc než nyní. „Když bude nejhůř, můžeme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Inflace

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější