Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Advokát němých tváří: Týrat zvířata se u nás vyplatí. Za prodej liščete padla pokuta sto korun

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V soutěži Právník roku 2018 získal ocenění v kategorii Pro bono. Česká advokátní komora ho ocenila jako advokáta „němých tváří“ za to, že bezplatně zastupuje spolky na ochranu zvířat a současně bojuje proti týrání. Robert Plicka se od sponzorování operací týraných zvířat propracoval až ke stovce hodin měsíčně, které jim zdarma věnuje.

V soutěži Právník roku jste byl oceněn v kategorii Pro bono, tedy za bezplatně vykonávanou činnost. Kolik času ochraně zvířat věnujete?

Padesát až sto hodin měsíčně, ale to je jenom můj čas. Děláme si výkazy činnosti a pro jednotlivé organizace včetně času pro náš Hlas zvířat to dělá zhruba 1500 hodin za loňský rok včetně zaměstnanců a spolupracujících advokátů, kteří na kauzách, když s manželkou nestíháme, také dělají, a to v rámci práce pro naši advokátní kancelář. A manželka si ten čas raději ani neeviduje, ale časově na tom bude podobně jako já.

Kromě kancelářské práce si to mám představit jak – že nasadíte holínky a vyrážíte do terénu?

De facto ano, věnujeme se tomu po práci i o víkendech. To většinou jezdíme někam na investigace. Jsme dobrovolníci a veškerou svou činnost pro zvířata děláme bez nároku na odměnu, přičemž veškeré náklady zatím hradíme ve většině také my.

Jak často vám lidé nebo spolky hlásí podezření na týrání zvířat?

Teď je to zhruba pět až deset nových případů denně. Od každého potřebujeme maximum materiálu, fotografií nebo videí. Pak to šetříme, a když máme dostatek důkazů, spustíme to ve velkém. Na místo vyrážíme s policií, kterou přivoláváme společně s krajskou veterinární správou, a bývá lepší, když tam jsou i média. Státní složky se pak více snaží. Kvůli kamerám si

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější