Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Češi, připravte mechanizovaný prapor. Američané prosadili rozšíření sil rychlé reakce NATO

Transportéry Pandur české armády. Foto: Armáda České republiky
Transportéry Pandur české armády. Foto: Armáda České republiky

Ministři obrany zemí NATO schválili ve čtvrtek v Bruselu plán výrazného rozšíření sil rychlé reakce. Česká republika do něj v budoucnu bude přispívat nejspíš mechanizovaným praporem, tedy zhruba 800 vojáky.

Spojené státy se za vlády prezidenta Donalda Trumpa čím dál víc snaží vtáhnout evropské členy NATO do společné obrany.

Ve středu a ve čtvrtek k tomu Američané na setkání ministrů obrany NATO v Bruselu učinili další krok. Uspěli na alianční půdě s návrhem iniciativy zvané 4×30 – tedy třicet bojových lodí, třicet letek, třicet praporů pozemních sil, které budou rozmístitelné kdekoliv ve členských zemích do třiceti dnů.

Přípravy dostaly původně zelenou už loni v létě, kdy je v obecné rovině odsouhlasily hlavy členských států. Teprve nyní, schválením podrobného plánu vypracovaného vojenským výborem NATO, ale aliance záměr pevně vzala za svůj.

Jak dobře se plán podaří zrealizovat, je jiná otázka, zkušenost z minulosti nabádá spíše k opatrnosti. Ale přesto: jak je to celé vymyšlené?

Americký záměr je do jisté míry podobný nasazení aliančních jednotek v Pobaltí, které jsou stavěné jako mnohonárodní. To je na jednu stranu politické gesto, znamená to ale také, že kdyby došlo k vyostření situace, například hypotetickému povstání „domobranců“ na způsob Ukrajiny (jakkoliv se to v Pobaltí jeví jako nepravděpodobné), ocitnou se na frontě jednotky mnoha členských zemí. Dostanou se pod palbu, budou mít ztráty

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější