Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vyrostl jsem na Včelce Máje, přiznává ve svém prvním českém rozhovoru superstar elektronické hudby Paul Kalkbrenner

Paul Kalkbrenner. Foto: Archiv P. K.
Paul Kalkbrenner. Foto: Archiv P. K.

„Přebírat hudební trendy mě nezajímá, jsem spíše tím, kdo je rád určuje,“ říká přední světový interpret elektronické hudby Paul Kalkbrenner ve svém vůbec prvním a jediném českém rozhovoru, který poskytl Deníku N. Německý průkopník techna, který 5. a 6. listopadu vystoupí v Brně a Praze, se v něm mimo jiné přiznává, že obdivuje tvorbu Karla Gotta a doma si pouští všechno možné, jen ne techno.

Před sedmi lety ho německá vláda oslovila, aby zahrál na oslavách 25. výročí pádu Berlínské zdi. Na jeho hudbu si tenkrát u Braniborské brány společně zatancovalo téměř půl milionu lidí. Světová superstar elektronické hudby a průkopník berlínského techna, které se stalo německým vývozním artiklem, podobně jako luxusní automobily, vyprodává stadiony po celém světě a coby headliner láká na největší světové festivaly. Příští týden přijede i do České republiky. Přiveze s sebou novou vizuální show i sestřih dnes již kultovního filmu Berlin Calling, v němž si v roce 2008 zahrál hlavní roli.

V České republice už jste několikrát vystupoval, naposledy na festivalu Colours of Ostrava a před dvěma lety v pražských Žlutých lázních. Jaké máte na svá česká vystoupení vzpomínky?

Vzpomínám rád na pražský koncert pod širým nebem u Vltavy. Bydlel jsem v jednom z těch starých domů na Malé Straně. Do Prahy se vždycky rád vracím, je pro mě tak trochu speciálním místem. Když jsem byl malý, neměli jsme mnoho možností, kam cestovat. Praha byla vůbec

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Rozhovory

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější