Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Interní dokumenty: Facebook vědomě podporuje nenávist, radikalizuje uživatele a vydělává na hněvu

Mark Zuckerberg založil projekt, který měl spojovat lidi. Podle kritiků ale také pomáhá do společnosti vnášet nenávist a hněv a vydělává na tom. Foto: Anthony Quintano, Flickr
Mark Zuckerberg založil projekt, který měl spojovat lidi. Podle kritiků ale také pomáhá do společnosti vnášet nenávist a hněv a vydělává na tom. Foto: Anthony Quintano, Flickr

Vlivná sociální síť čelí nejtěžší krizi od svého založení. Interní dokumenty prozradily, že vedení firmy záměrně podporuje hněv mezi uživateli, protože ten je přiměje se na síť znovu a znovu vracet.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Facebook má nejen přímou zásluhu na rozhádané společnosti, ale na konfliktech mezi svými uživateli má dokonce zájem a vědomě je v hněvu sofistikovanými taktikami podporuje. Zjistil totiž, že rozhořčení přináší jistější motivaci se na stránky vrátit, a tím možnost lidem dále prodávat zboží svých inzerentů. Takový závěr vyplývá z interních dokumentů Facebooku, ke kterým se dostal deník Wall Street Journal a nyní je analyzuje sedmnáct stěžejních amerických médií.

Mark Zuckeberg si podle nich byl vědom, jak moc je šíření dezinformací škodlivé, i toho, jak tomu Facebook může zabránit; přesto je neodmítl. Co víc, podněty zaměstnanců, kteří ho na to upozorňovali, i výsledky interních průzkumů údajně ignoroval.

To se nejvíc projevilo na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Sociální sítě

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější