Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nová vláda bude muset hasit dva požáry, konkrétní recepty teď nemá. „Po nástupu budeme připraveni,“ říká Fiala

Vyjednávání vládní koalice mezi Spolu a koalicí Pirátů se Starosty. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Vyjednávání vládní koalice mezi Spolu a koalicí Pirátů se Starosty. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Vznikající vláda chce s konkrétními řešeními akutních problémů – nové vlny covidu a cen energií – přijít až ve chvíli, kdy bude jmenovaná. Deníku N to sdělil pravděpodobný příští premiér Petr Fiala. Přicházet s různými návrhy nyní by podle něj bylo matoucí. Politologové upozorňují, že dosud žádná výměna vlád v ČR se nekonala uprostřed dvou tak závažných krizí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Počty nakažených koronavirem vystřelily prudce nahoru. Ceny energií také. Vláda tak musí hasit hned dva požáry najednou. Pokud se ale nestane nic neočekávaného, spadne hlavní tíha řešení obou problémů až na příští kabinet.

Jak bude řešení vypadat, ale není jasné. Vznikající vláda i její experti a kandidáti do čela příslušných resortů s příliš konkrétními představami nepřicházejí. Co se týče covidu, nejpravděpodobnější příští ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zdůrazňuje, že klíčové bude naočkovat tři čtvrtiny populace. Jak konkrétně do té doby bránit kolapsu zdravotnictví, chce konzultovat s odborníky.

„Po mně se chce, abych se vyjadřoval k nějakým opatřením, ale ta jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější