Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ji.hlava startuje a z české účasti může mít radost. Filmaři vás zavedou do rozpadajících se rodin, krvavé historie i politických demonstrací

Bratrství vypráví o bratrech-pastevcích vyrůstajících v těžkých podmínkách. Foto: Tomáš Hrubý
Bratrství vypráví o bratrech-pastevcích vyrůstajících v těžkých podmínkách. Foto: Tomáš Hrubý

Je to vlastně komornější akce, která se odehrává každý rok na podzim v sychravém krajském městečku na Vysočině. Přesto MFDF Jihlava už 25 let představuje to nejlepší, co je na českém festivalovém nebi k vidění. Dokumentární filmy v očích mnohých diváků už dávno v síle své výpovědi i působivosti předstihly ty hrané – festival dokumentárních filmů to i letos dokazuje v míře vrchovaté.

Tradičně nejsledovanější je v českém kontextu soutěž Česká radost, v níž se letos utká o 200 tisíc korun 19 dokumentárních filmů, z nichž řada poté vstoupí (nebo už vstoupila) i do českých kin. Sestava filmů je velmi různorodá, co se témat i formy zpracování týče. Mnohé z nich vznikaly několik let časosběrnou metodou, což těmto filmů přidává na působivosti a síle.

Polovina filmů je dílem žen režisérek, i o tak genderově vyrovnané programové nabídce si další české festivaly mohou jen nechat zdát.

Řada současných dokumentárních filmů je natáčena observační metodou, často tak dokumenty působí až dojmem hraného filmu. Přítomnost režisérů je tu téměř nulová a aktéři tu tak vystupují před kamerou jako plnohodnotní filmoví hrdinové. Zastoupena jsou tu i přední jména české dokumentární scény – Martin Mareček v Jihlavě ve světové premiéře představí snímek Síla, který působivě vypráví příběh českého filmového kritika Kamila Fily a jeho cesty na dno po rozpadu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější