Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česko hledá meze svobody projevu vojáků. Co o Zaorálkovi řekl Řehka, měli říct všichni, míní exministr

Karel Řehka na archivním snímku. Foto: 601. skupina speciálních sil generála Moravce
Karel Řehka na archivním snímku. Foto: 601. skupina speciálních sil generála Moravce

Kritici generála Karla Řehky, který se ostře pustil do exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, vyčítají důstojníkovi s elitním výcvikem překročení kompetencí. Exministr obrany Luboš Dobrovský se ho však zastal. Zákony důstojníkům svobodu projevu neupírají, ale armáda má interní nařízení, které stanovuje pravidla chování na sociálních sítích.

Karel Řehka, který působí jako zástupce velitele mezinárodní spojenecké divize v Polsku, je v současnosti patrně nejznámějším českým generálem. Důvodem jsou ostrá slova komentující postoj poslance a exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), pronesená v reakci na smrt českého vojáka v Afghánistánu. Zaorálek prohlásil, že by se Češi z této horské země měli stáhnout.

Řehka nebyl jediným z vojáků, který se proti tomuto názoru ohradil. Jeho slova – určená poměrně malému publiku jeho známých na Facebooku, ovšem s dovětkem, ať to sdílejí dle libosti – ale byla nejúdernější. Řekl, že se za Zaorálkův výrok stydí. „Taková nuznost, ubohost, nízkost… to se nedá rozdýchat. Uráží mě to jako vojáka a uráží mě to jako občana ČR,“ uvedl Řehka, který podotkl, že debata o působení v Afghánistánu je legitimní, ale nejde začít volat po stažení, jakmile Češi utrpěli ztrátu.

Řehkovy výroky se začaly šířit sociálními sítěmi. Přiměly komunistického poslance Lea Luzara, šéfa sněmovního podvýboru pro svobodu slova, k interpelaci, v níž se domáhal Řehkova umlčení. Ministr obrany Lubomír Metnar odpověděl, že Řehku čeká kázeňské řízení, až se vrátí z Polska. To se má stát za dva roky.

Za Řehku se naopak postavil bývalý ministr obrany Lubomír Dobrovský. Před časem sice kriticky vnímal to, že Řehka veřejně hájil důstojníky zadržené během pádu vlády Petra Nečase, ale současná situace je podle něj jiná. „Karel Řehka řekl to, co bychom měli panu Zaorálkovi na jeho vlastizrádné výroky říct my všichni jako obyvatelé tohoto státu. Řekl to za nás. Jestli si pan ministr Metnar, případně některý z vyšších funkcionářů naší armády myslí, že za to má být potrestán, pak se chovají jako vlastizrádci,“ řekl Deníku N Dobrovský.

„Stále více politiků netuší, jaký je smysl a účel ozbrojených sil“

Exministr připomněl, že Bezpečnostní strategie České republiky považuje zhroucené státy za jednu z hlavních hrozeb.

„To, co naši vojáci s nasazením životů v Afghánistánu dělají, je dobrá a nesmírně záslužná práce. Pan Zaorálek jako ministr zdůrazňoval potřebu vysílání našich vojáků do misí a – jak se ukazuje – vlastně nevěděl, oč jde. Stále více politiků netuší, jaký je smysl a účel ozbrojených sil tohoto státu a co znamená pro jeho bezpečnost naše snaha participovat na stabilizaci rozumného režimu v Afghánistánu. Proč by měl mít Karel Řehka zavřená ústa, když nějaký český poslanec říká věci, kterými oslabuje bezpečnost této republiky? Je jeho mravní povinností, aby to řekl. On už svůj život v těchto misích nasazoval, zatímco pan Zaorálek jenom žvaní,“ dodal Dobrovský.

Exministr zahraničí Lubomír Zaorálek Řehku obvinil mimo jiné z porušení ústavy. „Nerespektuje jeden z klíčových ústavních principů – princip civilní kontroly armády,“ sdělil Zaorálek na dotaz Deníku N a odvolal se na článek 43 ústavy. Tím mimoděk naznačil podstatu problému – tedy to, zda Řehkovi jeho výroky zapovídá nějaké závazné pravidlo, nebo nikoliv.

Zmíněný

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější