Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš blokoval summit EU kvůli emisním povolenkám. Ty přitom zvedají náklady i Agrofertu

Andrej Babiš (ANO) bojoval na summitu EU proti všem. Otázkou je, zda za Česko nebo i za Agrofert. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Andrej Babiš (ANO) bojoval na summitu EU proti všem. Otázkou je, zda za Česko nebo i za Agrofert. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Český premiér se jako jediný účastník summitu EU odmítal připojit k závěrům ohledně rostoucích cen energií. Chtěl prosadit, aby emisní povolenky mohly nakupovat pouze firmy, které tak činit musejí, protože produkují emise. Andrej Babiš (ANO) na tom má přitom také osobní zájem. Růst cen emisních povolenek totiž prodražuje výrobu i Agrofertu z jeho svěřenských fondů.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Babiš stál sám proti ostatním šéfům vlád zemí EU. Až po čtyřech hodinách přistoupil na kompromis, podle něhož Evropská komise prověří, zda obchodování s emisními povolenkami vyžaduje nějakou regulaci. Jak ale informovala přímo z dějiště jednání Evropské rady zpravodajka Deníku N, Evropská komise se k tomuto kroku zavázala už minulý týden.

„Je pravda, že jsem blokoval Evropskou radu až do desáté hodiny, potom to bylo přerušeno, protože jsem přesvědčen, že Evropská komise nereaguje adekvátně na rostoucí ceny energií. Komise stále nechápe dopad emisních povolenek na ceny energií,“ prohlásil Babiš na tiskové konferenci.

Babiš označuje rostoucí cenu povolenek a spekulace s nimi za hlavní důvod současného zdražování energií, Evropská komise a většina účastníků summitu s tím ale nesouhlasí.

Český premiér má ovšem na nízkých cenách emisních povolenek i osobní zájem. Kupovat je totiž musejí i některé firmy z Agrofertu. Dražší povolenky tak pro koncern znamenají vyšší náklady.

„Vysoké ceny emisních povolenek na nás dopadají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější