Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nastupující rektor musí vysvětlovat podezření z falšování dat. Nebyl to úmysl, ale technická chyba, tvrdí

Vojtěch Adam patří mezi vědecké hvězdy Mendelovy univerzity. Foto: MENDELU
Vojtěch Adam patří mezi vědecké hvězdy Mendelovy univerzity. Foto: MENDELU

Brněnská Mendelova univerzita mění vedení, ekonomku Danuši Nerudovou vystřídá chemik s dobře našlápnutou kariérou Vojtěch Adam. Krátce po svém zvolení ale má co vysvětlovat. Několik vědeckých článků, u nichž je podepsaný, obsahuje obrázky, jež podle některých odborníků působí jako záměrně upravené. To ale vědec odmítá. Od končící rektorky dostal tři týdny na doložení podkladů, že on nebo jeho kolegové nepodváděli, pak nastoupí etická komise.

Akademici v pondělí zvolili nástupce Nerudové, která Mendelovu univerzitu vedla čtyři roky. V rektorském křesle ji má v únoru vystřídat devětatřicetiletý chemik Adam, jenž se zaměřuje na zlepšení léčby nádorových onemocnění pomocí léčiv založených na kovech.

Patří mezi nastupující výzkumnické hvězdy: na univerzitě vede Ústav chemie a biochemie, navíc drží prestižní „startovací“ grant Evropské výzkumné rady (ERC) ve výši 1,3 milionu eur. Na něj dosáhnou jen nejnadějnější výzkumníci v Evropě, v Česku zpravidla jednotky lidí ročně.

I kolegové z univerzity Adama v rektorské volbě přesvědčivě podpořili – ze čtyř kandidátů jej hned v prvním kole zvolilo 22 z 31 přítomných členů akademického senátu. V děkovné řeči pak chemik mimo jiné zmínil, že chce navázat na svou předchůdkyni, která se často vyjadřovala ke společenským tématům.

„Ukázala nám v tomto směru cestu. Je lepší se k některým otázkám postavit čelem a odpovídat na ně než stát v akademické obci a říkat, že si to chceme rozmyslet,“ prohlásil hned po zvolení do funkce.

Nedlouho poté se ale musí profesor Adam sám postavit čelem k otázkám ohledně řady závažných nejasností ve vědeckých článcích, pod nimiž je podepsaný.

Svými tezemi o směřování univerzity Vojtěch Adam kolegy přesvědčil natolik, že jej zvolili rektorem hned v prvním kole volby. Foto: MENDELU

Vše spustil příspěvek Nerudové – na Twitter v pondělí napsala, že její univerzita volí nového rektora a sama už post obhajovat nebude. Krátce nato začali pod jejím sdělením vědci poukazovat na podezření z falšování dat v publikacích nově zvoleného rektora.

Všechny tyto články psal Adam s kolektivem vědců, u řady z nich je ale uvedený jako takzvaný korespondenční autor. Tedy ten, kdo zodpovídá za komunikaci s odborným časopisem a správnost odeslaných dat.

Potíž je v tom, že se v publikacích

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější