Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Duna: sci-fi vizuálně hodná 21. století i velká pocta literární předloze. Jaká cesta vedla k jejímu vzniku

Nově můžete přes HBO uvidět například epickou sci-fi Duna. Foto: HBO Max
Nově můžete přes HBO uvidět například epickou sci-fi Duna. Foto: HBO Max

Jméno režiséra i název knižní předlohy způsobily, že se z Duny stala nejočekávanější sci-fi tohoto roku. Výsledek možná nenadchne každého, ale jisté je, že lépe by slavný román z roku 1965 dnes asi nikdo nenatočil. Připomeňme si také, jak to všechno začalo.

V roce 1959 se potuloval kolem města Florence v americkém státu Oregon podsaditý muž s plnovousem. Jmenoval se Frank Herbert a připravoval si informace k článku pro místní noviny. Tématem byla snaha urbanistů zabránit, aby byly stále větší části měst a zeleně pohlcovány přesýpajícími se písečnými dunami. Herbert byl důkladný a inteligentní muž. Snažil se o problému zjistit co nejvíce a celé dny studoval literaturu o pouštních ekosystémech. Od nich přešel k literatuře o pouštních národech. Od toho pak už byl jen krůček k vymýšlení příběhu. Frank Herbert byl totiž nejen novinář na volné noze, ale také začínající spisovatel science fiction.

Novinář píšící beletrii to má těžké. Snaží se totiž dodat čtenáři maximum informací, podobně jako kdyby psal literaturu faktu. Další tři roky tedy ležel v knihách, protože se nerozhodl pro nic menšího než pro vytvoření celého fiktivního světa na jiné planetě s vlastní mytologií, ekonomikou i náboženstvím. Planeta se jmenovala Arrakis, ale častěji se pro ni používala přezdívka Duna. Byla celá pokrytá pískem, nejvzácnější komoditou zde byla voda, ale nabízela naopak ve značném množství surovinu, jež byla vzácností v celém okolním vesmíru: „koření“. Přírodní látku umožňující změněné stavy vědomí nezbytně nutné mimo jiné k meziplanetárním cestám.

Herbert se příběh rozhodl nabídnout legendárnímu sci-fi editorovi Johnu W. Campbellovi, který řídil prestižní měsíčník Analog. To mělo své konsekvence. Campbell byl známý

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější