Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: Tradice se rodí i zanikají a na Hradě nevědí, zda chystat Vladislavský sál. Nebo spíš už vědí

PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N
PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N

Vítejte v Česku, zemi příběhů, kde předseda vlády s trestním stíháním na krku vyzývá trestně stíhaného prezidentského kancléře, aby odstoupil, zatímco předsedovy noviny rámují svého majitele jako hlavního bojovníka proti Hradu. Shrnutí politického dění středy 20. října připravil Jan Wirnitzer.

V duchu nové české politické tradice se i po letošních volbách připravuje okamžité vydání vítěze voleb k trestnímu stíhání. Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch na Babišově případu dělá už pět a půl roku, teď si ohledně rozhodnutí (Sněmovna vydala Babiše už dvakrát, ale vždy po volbách je tak třeba učinit znovu) ještě pár týdnů počkáme. Až do ustavující schůze nové Sněmovny.

Vláda se také tradičně rozhodla počkat se zaváděním proticovidových opatření až na dobu po volbách, kdy už je pozdě. Takže:

  • se zkrátí platnost testů (PCR na 72 hodin, antigenních na 24),
  • na pracovištích budou povinné respirátory,
  • dospělí plně očkovaní lidé nebudou mít preventivní testy zdarma, jak tweetoval ministr zdravotnictví Vojtěch, až na to, že dospělí plně očkovaní lidé budou mít preventivní testy zdarma, jak tweetoval ministr Vojtěch o 1 hodinu a 24 minut později
  • děti do 12 let nebudou muset nově prokazovat bezinfekčnost.

Premiér Andrej Babiš se během vyhlašování největších covidových restrikcí za půl roku sebral a v klidu odešel, protože měl domluvený živý vstup na Nově. Inu – hlavně přesvědčit lidi, že je situace vážná, třeba útěkem z klíčové tiskové konference.

Tolik k tradicím stávajícím, teď k jedné zanikající. Zatímco slovenská prezidentka nedávno tematizovala zprávu o stavu republiky, Česká republika tematizuje zprávy o stavu prezidenta.

Přichází tak narušení Milošem Zemanem zavedené tradice vyznamenat o 28. říjnu nějaké své oblíbence především z řad spolupracovníků Státní bezpečnosti, normalizačních umělců a konspiračních teoretiků.

Totiž takto: na Hradě zatím formálně tvrdí, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

PolitikoN

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější