Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Podnikatele drtí rostoucí ceny energií i surovin. O budoucnost se bojí ti, kteří nemohou zdražit

Zemědělci mají jen omezený prostor zdražovat. Foto: Nadace Partnerství
Zemědělci mají jen omezený prostor zdražovat. Foto: Nadace Partnerství

Ceny energií v následujících měsících vyrostou o další desítky procent, firmy se proto připravují na další vlnu zdražování. Ta přitom ve všech případech nemusí dopadnout na koncové spotřebitele, trh se totiž rozdělil na dvě poloviny. Část podnikatelů nemůže zdražovat, proto začíná mluvit o kritické situaci. To se týká například zemědělců.

Mikročipy, grafické karty, dřevo, papír nebo stavební materiály. Přerušení dodavatelských řetězců zdražilo většinu komodit, které ke svému chodu potřebuje český průmysl. Současná energetická krize je tak pro většinu podnikatelů pouze další navýšenou položkou. Velká část z nich přitom přiznává, že prostor pro navyšování cen na trhu stále je, zákazníkům totiž nákupní apetit nechybí.

Zdražení se v následujících měsících dotkne například cen betonu, základní suroviny pro stavebnictví, přiznává mluvčí společnosti Heidelberg Marek Tláskal. Růst cen betonu přitom podle Tláskala nevychází pouze z rostoucí ceny elektřiny, ale také zdražení emisních povolenek, které výrobci betonu musejí nakupovat. „O energiích se mluví nejvíc, ale zásadní téma jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější