Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mynář s Nejedlým odstřihli Šloufa a přivlastnili si prezidenta. Jejich éru provází mlžení, lži a porušování zákona

Mynáře a Nejedlého přivedl k Zemanovi vlivný zákulisní hráč Miroslav Šlouf. Foto: ČTK
Mynáře a Nejedlého přivedl k Zemanovi vlivný zákulisní hráč Miroslav Šlouf. Foto: ČTK

Vedoucí prezidentské kanceláře, trestně stíhaný Vratislav Mynář má další, možná ale už poslední problém. Kvůli svému chování kolem zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana se ocitl v hledáčku policie, která začala prošetřovat možné trestné činy proti republice, a premiér Andrej Babiš i Petr Fiala jej vyzvali k rezignaci. Pochybnosti kolem Mynáře se ale objevují od samého počátku jeho úřednické kariéry. Klíčem k pochopení kancléřova jednání může být i to, jak se vlastně k Zemanovi před lety dostal.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vraťme se o mnoho let zpět, do doby, kdy Miloš Zeman coby důchodce objímal na Vysočině stromy a na Hradě vládl konzervativec Václav Klaus.

Tehdy se v hlavě Zemanova dlouholetého přítele a nepostradatelného rádce Miroslava Šloufa zrodil plán, jak seniora na odpočinku vrátit zpět do politiky, a to rovnou do funkce nejvyšší.

Byl to právě tento bývalý komunistický aparátčík a vlivný lobbista, jenž byl zvyklý pohybovat se na hraně, ale i daleko za ní, kdo si do týmu, jehož úkolem bylo dostat Zemana na Hrad, přivedl právě Vratislava Mynáře a Martina Nejedlého. Jednoho přivedl z lyžařského areálu v moravské vsi Osvětimany, druhého rovnou z Ruska. Oběma tak umožnil dostat se do nejvyšších pater politicko-zákulisního světa a předal jim – především tedy Nejedlému – své know-how i kontakty.

Velmi záhy, přesto však pozdě, si jinak protřelý a otrlý Šlouf uvědomil, co vlastně stvořil. Ostatně nemohl si toho nevšimnout, zmíněný tandem mu totiž

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější