Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Aféra kolem prezidentova zdraví a chování jeho okolí dává příležitost ukázat, že nejsme banánovou republikou

A teď zase podle ústavy (na ilustračním snímku Jiří Ovčáček, Vratislav Mynář a Martin Nejedlý). Foto: ČTK
A teď zase podle ústavy (na ilustračním snímku Jiří Ovčáček, Vratislav Mynář a Martin Nejedlý). Foto: ČTK

Komentář Petra Janyšky: Způsob, jakým Zemanovo okolí zachází s prezidentem, je šokující. Drží si ho jako rukojmí, zatajuje klíčové informace o jeho zdravotním stavu, dává mu podepsat nejasné dokumenty. Věci zašly tak daleko, že toto chování začala dokonce vyšetřovat policie.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Takhle fungoval carský dvůr za časů Rasputinových, takhle ale rozhodně nefunguje demokracie, pro niž je jasným rámcem ústava. Jsme právním státem? Jsme státem, kde politickou moc definuje konstituce? Nebo tu vládne mafie?

Chceme-li se za právní stát považovat, je nepřijatelné, aby si hradní úředník, byť to byl ředitel Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář, uzurpoval právo držet téměř týden pod pokličkou pro stát tak závažnou informaci, jakou je skutečnost, že prezident „není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti“, jak jsme se v pondělí dozvěděli z úst předsedy Senátu. Tedy nic menšího, než že nemůže jako hlava státu fungovat.

Je nepřípustné, aby takovou informaci Hrad odmítl sdělit druhému nejvyššímu činiteli v zemi, předsedovi Senátu, a on se pak musel sám dotazovat v nemocnici.

Hrají si na politiky s mandátem

Je nepřijatelné, že se tu v posledních letech jaksi zavedlo, že se pár nejvyšších hradních úředníků

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější