Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Upekli volební zákon, viní Babiš Ústavní soud. Jedná jako autoritářští populisté, říká politolog

Premiér Andrej Babiš v nedělním povolebním videu Čau lidi. Foto: repro Facebook Andreje Babiše
Premiér Andrej Babiš v nedělním povolebním videu Čau lidi. Foto: repro Facebook Andreje Babiše

Analýza: Premiér Andrej Babiš (ANO) pokračuje v útocích na Ústavní soud, který je v jeho očích spoluviníkem volební porážky ANO. Přizvukuje mu ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která navíc tvrdí, že koalice jsou „obelstěním“ voličů. Své výroky však nedokážou věcně obhájit. Podle politologa Tomáše Lebedy premiérovo chování odpovídá technikám autoritářských populistů, kterým ústavní soudy stojí v cestě.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

O tom, jak se podle Babiše Ústavní soud podílel na „podvodu na voličích“, se jal premiér vyprávět v nedělním hlášení Čau lidi. Předseda vlády s týdenním odstupem hodnotil uplynulé sněmovní volby, v nichž sice ANO získalo nejvíc, 72 poslaneckých křesel, jeho koaliční potenciál ale na sestavení nové vlády pravděpodobně stačit nebude, a hnutí tak po letech ve vedení země míří do opozice.

„Podvod na vás, na voličích, byl připravován už hned po našem vítězství v roce 2017. Tehdá 21 opozičních senátorů podalo stížnost Ústavnímu soudu a tam pan předseda (Pavel) Rychetský a jeho blízká velká kamarádka paní (Eliška) Wagnerová upekli nový volební zákon,“ tvrdí Babiš ve zhruba půlhodinovém videu.

Své klipy pravidelně sdílí na sociálních sítích. Ten nedělní sledovalo (k 19. říjnu) na Facebooku přes 200 tisíc diváků a na platformě YouTube 25 tisíc lidí.

Nebylo to poprvé, co se Babiš

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Andrej Babiš

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější