Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Věděl, že je na tom špatně, a vodil tam zástupy lidí.“ Policie se v souvislosti se Zemanem zaměří na Mynáře

Policie se začala zabývat děním kolem prezidenta Miloše Zemana. Podle informací Deníku N se bude soustředit především na jednání kancléře Vratislava Mynáře. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Policie se začala zabývat děním kolem prezidenta Miloše Zemana. Podle informací Deníku N se bude soustředit především na jednání kancléře Vratislava Mynáře. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Policie začne v souvislosti se zdravotním stavem prezidenta Miloše Zemana a děním kolem něj prošetřovat možné trestné činy proti republice. Podle zdrojů Deníku N se bude zajímat o jednání kancléře Vratislava Mynáře. Premiér Andrej Babiš (ANO) už prohlásil, že by měl Mynář okamžitě rezignovat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„S ohledem na nové informace, zveřejněné na tiskové konferenci Senátu, zahájí policie prošetřování možného protiprávního jednání, ve kterém lze spatřovat znaky trestných činů proti republice,“ řekla mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová. Jde o prvotní fázi, kdy policie pouze shromažďuje informace a vyšetřovatelé zatím nezahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání konkrétního trestného činu.

Na pondělní tiskové konferenci předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na základě informací od Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) řekl, že prezident není v současnosti schopen výkonu svých pracovních činností. Zemanova prognóza je podle sdělení nemocnice, jak je prezentoval šéf horní komory, „hodnocena jako krajně nejistá“ a možnost návratu do práce v příštích týdnech málo pravděpodobná.

Vystrčil zároveň řekl, že tyto informace kancléř Mynář podle nemocnice dostal minulou středu. Přesto o den později přivedl k prezidentovi na jednotku intenzivní péče předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Ten pak oznámil, že hlava státu podepsala rozhodnutí o svolání Sněmovny na 8. listopadu.

Deník N se zajímal, zda současné prošetřování směřuje přímo na Mynáře. „Bez komentáře,“ odpověděla Rendlová. Dva zdroje Deníku N řekly

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější