Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mou inspirací je čirá katastrofa, říká Art Spiegelman. Jeho komiks Maus otevřel kreslenému seriálu dveře do dospělosti

Obálka souhrného českého vydání v Torstu.
Obálka souhrného českého vydání v Torstu.

Většině lidí u jeho jména okamžitě napadne Maus. Kultovní grafický román je originálním zpracováním historie jedné rodiny v době druhé světové války v Polsku, který v roce 1992 získal Pulitzerovu cenu.

Art Spiegelman není autorem jediné knihy, i když všichni se jej ptají především na Mause, koneckonců i my. Spolupracovník slovenského Denníku N se s autorem setkal v New Yorku, shodou okolností na výročí tragického 11. září 2001. Setkání se konalo u příležitosti vydání Mause ve slovenštině. My jej vydáváme k autorovým zítřejším narozeninám.

Česky vyšel Maus v nakladatelství Torst nejprve ve dvou brožovaných svazcích a v roce 2012 v jednom souborném svazku.

Na Slovensku vychází překlad Mause a přirozeně bych s vámi chtěl mluvit hlavně o něm, ale protože je dnes 11. září a sedíme ve vaší pracovní čtvrti Soho jen pár bloků od Ground Zero, nedá mně to neodrazit se od těchto okolností. Odtud jste před 17 lety sledoval pád Dvojčat?

Můj byt byl k událostem ještě blíž než je tento ateliér, asi pět bloků. Kousek odtud je Canal Street, její velkou část museli po útocích evakuovat a můj blok byl první, kde se dalo po 11. září žít. Každý, kdo přicházel z horní části ulice dolů, musel projít bezpečnostní kontrolou. Žil jsem tehdy jakoby ve městě ohrazeném zdí, jako v takzvaném gated city – přesně jako bohatí lidé.

V komiksu píšete, jak jste hned po teroristickém útoku běžel pro dceru do školy. Jak ty události vidíte dnes, s odstupem času?

Byla to nesmírně traumatizující událost, kterou jsem tehdy navíc bral velmi osobně. Ale když se na to podívám dnes, myslím si, že šlo jen o začátek mnohem větší katastrofy.

Způsobila úplně novou situaci, ve které žijeme dodnes, danou intenzivním pocitem xenofobie, paranoie, strachu z přicházejících věcí a lidí. Tato tendence se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější