Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Budoucí vláda musí řešit Babišovu „žvanírnu s chlebíčky“. Máme málo času zachránit předsednictví EU, zní z koalic

„Předsednictví se věnujeme, všechno běží, navýšili jsme peníze, navýšili jsme lidi,“ odmítá obavy z podcenění příprav na české předsednictví Radě EU premiér Andrej Babiš (ANO). Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
„Předsednictví se věnujeme, všechno běží, navýšili jsme peníze, navýšili jsme lidi,“ odmítá obavy z podcenění příprav na české předsednictví Radě EU premiér Andrej Babiš (ANO). Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Premiér Andrej Babiš (ANO) před lety řekl, že jsou náklady na předsednictví Radě EU neúměrně vysoké a nevidí v něm žádný přínos. Podle jednoho z členů vlády mluvil o „žvanírně s chlebíčky“. České předsednictví je v plánu na druhou polovinu roku 2022. U moci bude již zřejmě příští kabinet, v němž Babiš pravděpodobně neusedne.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Podle odborníků na zahraniční vztahy obou volebních koalic Spolu a Pirátů se Starosty, které o sestavení vlády jednají, je nutné dohnat, co se dá. Na hladké zvládnutí prestižní události může být podle některých z nich už pozdě. Premiér odmítá, že by jeho kabinet přípravu podcenil.

Původní rozpočet byl ve výši 1,24 miliardy korun. Babišova vláda na konci srpna rozhodla o jeho navýšení o 200 milionů. I tak je výrazně nižší než ten z prvního předsednictví v roce 2009, kdy Česká republika vyčlenila 3,75 miliardy korun. Se započtením inflace by to bylo přes čtyři miliardy.

Aktuální rozpočet nedosahuje ani částek u menších států, jako jsou Estonsko, Slovensko, Slovinsko nebo Lucembursko, kde šlo často o více než dvě miliardy korun.

Nezodpovědná vláda, shodují se koalice

Zástupci současných opozičních uskupení, která jednají o složení příštího kabinetu, se shodují na tom, že Babišova vláda nepostupovala dostatečně zodpovědně.

„Musíme nejprve zjistit, v

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

České předsednictví v EU

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější