Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: Když nemůže Hrad, pomůže Senát. Vondráček byl u Zemana, který nemohl pracovat

PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N
PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N

Když není schopna plnit svou roli hradní kancelář, musí ji zastoupit Senát. Jeho předseda Miloš Vystrčil (ODS) tlumočil veřejnosti stanovisko lékařů, zda je Miloš Zeman schopný vykonávat své pracovní povinnosti. Mimo jiné z něj vyplývá, že kancléř Vratislav Mynář přivedl šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) k prezidentovi poté, co mu lékaři řekli, že není. PolitikoN pro vás sepsal Kirill Ščeblykin.

Veřejnost je po dnešku o něco moudřejší. Prezident teď podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) není schopen vykonávat svůj úřad a šance, že se na tom v následujících týdnech něco změní, je nízká, sdělil Vystrčil. Nikoliv prezidentovo okolí.

Poté, co se horní komora už nevydržela dívat na mlžení Pražského hradu a požádala ÚVN, aby ji zaslala své stanovisko.

Díky sdělení, které dnes do Senátu dorazilo, víme nejen to, že prezident aktuálně nedokáže vykonávat žádné pracovní povinnosti, ale že o názoru lékařů už minulou středu věděl kancléř Mynář. Ten přitom o den později k hlavě státu na jednotku intenzivní péče přivedl Vondráčka, aby si od prezidenta vyzvedl podepsané svolání Sněmovny.

Část senátorů i zástupci některých sněmovních uskupení už nyní mluví o aktivaci článku 66 Ústavy a odebrání výkonu prezidentských pravomocí Zemanovi. Představa, že by na prezidentovi, který je neschopen výkonu úřadu, byl výběr předsedy vlády a další související kroky, je logicky celkem znepokojivá.

A o to více, že Hrad namísto vysvětlování útočí na novináře a jiné instituce.

Mynář dnes na tiskovém brífinku neinformoval o zdravotním stavu prezidenta, ale opakoval fráze o jeho soukromí a kritizoval představitele horní komory.

„Tolik pokrytectví, které předvádí předseda a někteří členové Senátu, jsem v životě nezažil. Vše od samotného začátku směřuje jen ke snaze zbavit pana prezidenta výkonu jeho pravomocí,“ prohlásil Mynář. „Mediální hra“ kolem Zemanova zdraví by se přitom nemusela vůbec konat, kdyby Pražský hrad nemlžil, ale informoval.

Babiš si vyhlásil své výsledky

Týden po volbách se český premiér na sociálních sítích opět přihlásil se svým pravidelným pořadem Čau lidi a diváci se možná nestačili divit.

Andrej Babiš (ANO) už veřejně oznámil, že by nepřijal pověření k sestavení vlády, přesto si dokázal ve svém tradičním video formátu výsledky voleb vychutnat.

Prezentoval totiž graf, v němž hodnoty hnutí ANO ční

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

PolitikoN

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější