Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jsem vlastenec, cítím za Česko odpovědnost, říká nový šéf pražských muslimů Kušnarenko

Leonid Kušnarenko je od soboty hlavou pražských muslimů. Foto: Gabriel Kuchta Deník N
Leonid Kušnarenko je od soboty hlavou pražských muslimů. Foto: Gabriel Kuchta Deník N

Pražský advokát ukrajinského původu Leonid Kušnarenko je od února hlavou pražských muslimů. Jak řekl v rozhovoru pro Deník N, chce v Česku vybudovat mimo jiné školky pro muslimské děti.

Jak probíhaly volby hlavy Muslimské obce v Praze, které skončily vaším vítězstvím?

S politováním musím říct, že volby jsou neveřejné, což bych chtěl do budoucna změnit. Chci, aby byly transparentní a užili jsme si je jako takový svátek. Takto vzniká mylná představa, že se sejdou nějací vousáči, dohodnou se, koho zvolí, někdo k tomu přidá kauzu Sámera Shehadeha (bývalý pražský imám, který je obviněn z podpory terorismu pozn. red.) nebo situaci v Sýrii a je z toho bramboračka. Do předsednictva byli zvoleni dva Češi, dva Ukrajinci – včetně mne – a jeden Arab. Před volbou promluvil imám z Jordánska, který řekl, že jsme všichni bratři a nesmíme se hádat. Nakonec jsem byl drtivou většinou předsednictva zvolen já.

Kolik bylo mezi voliči žen?

K volbám přišlo přes dvacet žen, takže zhruba čtvrtina voličů. Je to historická událost. Chci prosazovat zájmy našich muslimských sester.

Kromě prosazování zájmů žen, jaké jsou vaše nejbližší plány?

Po volbě jsem vystoupil a řekl, že jsme všichni muslimové, ale jsme doma tady. Jsme čeští muslimové a nesmíme se bát to říct nahlas. Musíme nyní zvednout hlavu, říct, že se s námi musí počítat. V dobrém slova smyslu. Chci, abychom byli vidět, aby nás bylo slyšet a bychom navázali partnerské vztahy se státem.

Můžete upřesnit, jak si vztahy se státem představujete?

Je zapotřebí společně bojovat proti radikalizaci muslimů. Budu usilovat o navázání spolupráce s ministerstvem kultury, kam náboženská tematika a náboženské organizace spadají. Chci spolu s nimi vytvořit oddělení, které by přímo řešilo problémy našeho náboženství. I Bezpečnostní informační služba napsala, že komunita českých muslimů je bezproblémová, ale v případě, že budou potlačována její práva, může dojít k její radikalizaci. Z mých úst by to znělo jako hrozba, ale já to neřekl… cituji ze zprávy BIS.

Jednou z cest je vzdělávání muslimů i osvěta široké veřejnosti. Musíme být aktivní. Například bychom měli začít poskytovat sociální služby všem občanům bez rozdílu.

Jaké máte na mysli?

Už některé poskytujeme. Například náš vážený bratr Bader rozdává každý pátek u hlavního nádraží velké množství jídla. To bych chtěl ještě rozšířit, vymyslet více takových sociálních aktivit, a pomalu tak změnit nesprávné, agresivní vnímání islámu.

Něco podobného jako Charita Česká republika?

Ano. Nechci propagovat islám, chci dělat osvětu a charitu. Nebudeme nikoho přesvědčovat, aby přijal naši víru. Když mi udělovali české občanství, matrikář mi řekl, že musím dodržovat pravidla a zákony této země. Toho se dodnes jako právník držím. Jsem původem z ukrajinské Oděsy, můj děda osvobozoval Československo, a byl tady dokonce zraněn. Já jsem český vlastenec. Mám vztah k České republice. Cítím odpovědnost za tuto zemi a za její bezpečnost. Nechci, aby byla jakkoliv ohrožena. Národní bezpečnost je pro české muslimy na prvním místě.

Co tedy učiníte, když zaregistrujete nějaké radikální chování v muslimské obci?

Nežijeme v islámském státě, kde platí islámská pravidla a zákony. Není tady mravnostní policie, která by v takovém případě ihned zasáhla. Takže když uvidím nějaké podezřelé chování,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější