Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Iniciativa Trojmoří není jen megalomanská vize kanálu Dunaj–Odra–Labe. Česko by se do ní mělo aktivně zapojit

Na iniciativě Trojmoří se nyní podílí dvanáct států ležících mezi Baltským, Jaderským a Černým mořem. Grafika: Adobe Stock
Na iniciativě Trojmoří se nyní podílí dvanáct států ležících mezi Baltským, Jaderským a Černým mořem. Grafika: Adobe Stock

Komentář Víta Dostála: Končící vláda v pondělí odložila rozhodnutí o vložení českého příspěvku do Investičního fondu Iniciativy Trojmoří. Vklad ve výši dvaceti milion eur, tedy přes půl miliardy korun, by měl do budoucna sloužit na investice infrastrukturního charakteru v regionu střední a východní Evropy. Některá média hovořila o vládním záměru jako o snaze poslat další peníze na nesmyslný projekt kanálu Dunaj – Odra – Labe. Vzhledem k charakteru fondu je však jasné, že prostředky se v tomto Zemanově snu neutopí. Naopak by byl příspěvek do něj správným krokem, který by příští vláda měla uskutečnit.

Iniciativa Trojmoří je společným fórem dvanácti členských států Evropské unie – pobaltských států, zemí Visegrádské skupiny, Rakouska, Slovinska, Chorvatska, Rumunska a Bulharska. Jejím cílem je přispívat k hospodářskému růstu prostřednictvím rozvoje dopravní, energetické a digitální infrastruktury v regionu mezi Černým, Jaderským a Baltským mořem. Prostor střední a východní Evropy trpí i po dvaatřiceti letech od pádu železné opony nedostatečným propojením. Zatímco před rokem 1989 byly hlavní dopravní a energetické sítě budovány s orientací na Sovětský svaz, od 90. let – vcelku logicky a správně – se náš region snažil o napojení na západní Evropu.

Deset let po vstupu do EU však zůstávala severojižní konektivita v našem regionu žalostná, což vedlo zejména Polsko k přemýšlení o jejím zlepšení. Za touto ambicí je hlavně úvaha, že kvalitnější propojení našeho regionu přinese nové hospodářské stimuly a posílí i politickou spolupráci. Od roku 2016 se tak každoročně konají summity hlav států, které jsou doprovázeny byznysovými fóry. V rámci iniciativy představily zapojené země své prioritní projekty.

V České republice se jím nešťastně a zejména kvůli počátečnímu nezájmu resortů stala

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější