Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co nepočká. Experti radí vládě, jaké úkoly musí řešit v prvních sto dnech

Ilustrace: Petr Polák
Ilustrace: Petr Polák

Koaliční strany se už dohodly na programu budoucího kabinetu i na rozdělení resortů. Zeptali jsme se osobností české vědy, školství i byznysu, čemu by se měla nová vláda v prvních sto dnech věnovat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jan Barta, internetový podnikatel a investor

Možná to zúžím na to, co by měla udělat hned první den, hned to nejkontroverznější – zavést po vzoru Francie health pass. To znamená, že do restaurací, kin, fitek, MHD nebo vlaku by měli přístup pouze očkovaní nebo ti se tři dny starým testem. Zvedneme tím během velmi krátké chvíle, během osmi týdnů, proočkovanost mezi lidmi staršími 18 let o 15 procentních bodů. Pomůžeme ekonomice, udržíme děti celý rok ve škole a zachrání se tímto krokem přímo zhruba tisíc životů.

Radek Špicar, viceprezident svazu průmyslu a dopravy

Pomoci vyřešit kritickou situaci

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější