Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Maláčová navzdory kritice ekonomů před volbami prosadila nového šéfa výzkumného ústavu

Jana Maláčová si za volbou nového ředitele Výzkumného ústavu stojí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Jana Maláčová si za volbou nového ředitele Výzkumného ústavu stojí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Jedna z klíčových státních vědeckých organizací, Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, má po letech hledání ředitele nové vedení. V jeho čele usedl Robin Maialeh, kterého do funkce krátce před volbami jmenovala ministryně Jana Maláčová. Učinila tak navzdory zamítavému stanovisku vědecké rady ministerstva, která se proti kandidátovi postavila. Podle kritiků má minimální vědecké zkušenosti. Maialeh přesto doufá, že se mu problematický ústav podaří postavit na nohy. Argumentuje tím, že organizace potřebuje především krizového manažera, ne špičkového vědce.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Výzkumný ústav práce a sociálních věcí (VÚPSV) podle kritiků dlouhodobě nefunguje správně. Dle nich se v něm „pálí“ miliony korun, za ty ale resort nedostává adekvátní výstupy. Ty ministerstvo potřebuje pro správné nastavení sociální podpory. Nyní šéfka resortu Jana Maláčová do jeho čela vybrala Robina Maialeha.

„Ústav byl rok bez ředitele, protože se příslušné orgány VÚPSV nedokázaly shodnout,“ vysvětlila pro Deník N Maláčová, která si za výběrem nového ředitele stojí. „Sama jsem ho podpořila, protože se jedná o člověka, který i přes svůj mladý věk prokázal solidní manažerské i akademické schopnosti,“ vysvětlila Maláčová důvod, proč krátce před volbami nového ředitele jmenovala. Maialeh má podle ní zvýšit nejen vědeckou úroveň, má se také zaměřit na provozní problémy. Ústavu se zmenšil rozpočet a musí hledat milionové úspory.

Pochyby vědců

Zatímco Maláčová o novém řediteli nepochybuje, pak mezi odborníky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější