Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ústava počítá s tím, že politici konají pro blaho země a prezident je schopen posoudit své zdraví a případně rezignovat

Soudkyně Kateřina Šimáčková. Foto: Daniela Dostálková
Soudkyně Kateřina Šimáčková. Foto: Daniela Dostálková

„Celá naše Ústava je nastavena tak, že ústavní činitelé, kteří byli zvoleni lidem nebo jiným způsobem ustaveni do nejvyšších funkcí ve státě, budou vykonávat funkci pro blaho lidu a státu. Počítáme s tím, že tyto osoby jsou schopny posoudit svůj zdravotní stav a podle toho se případně rozhodnou rezignovat,“ řekla k aktuální situaci kolem prezidenta Zemana ve velkém rozhovoru podcastu Studio N Kateřina Šimáčková, která končí jako soudkyně na Ústavním soudu a přechází do Evropského soudu pro lidská práva (ESLP).

Na co se v rozhovoru ptáme:

      • Na co myslí Ústava v případě, že prezident není schopen vykonávat svou funkci.
      • Zda se nový volební systém ukázal jako funkční.
      • Jakou sílu mají rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva.
      • Jak by měli policisté a soudci řešit projevy nenávisti na sociálních sítích.
      • V jakém stavu jsou lidská práva v Česku.

Jak vnímáte dění kolem prezidenta republiky?

Na Ústavním soudě tuto situaci naštěstí nesoudíme, protože z pozice soudců jsme zatím nebyli osloveni. Objevují se sice spekulace v různých článcích, ale já bych se k nim nerada vyjadřovala. Moc ráda bych jen řekla, že panu prezidentovi přeji, aby se vyléčil a netrpěl. Pojďme to brát tak, že je to člověk, který má lidskou důstojnost, kterou musíme respektovat.

Na jedné straně je důstojnost každého člověka, zvláště pacienta, který je v nemocnici, na straně druhé ale stojí právo veřejnosti vědět, zda je prezident schopen vykonávat svou funkci. Pak tu máme blízké okolí pana prezidenta, které jedná tak, jak jedná. Je to důstojné prezidentského úřadu?

Já si vlastně nejsem úplně jistá, jestli má veřejnost právo, minimálně podle českých pravidel, vědět, jaký je zdravotní stav prezidenta. Máme zvyklost, která se zavedla, když byl nemocný pan prezident Václav Havel. V tu chvíli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Lidská práva

Miloš Zeman

Sněmovní volby

Studio N

Ústavní soud

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější