Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: Fraška kolem prezidenta Zemana pokračuje. Dnes byl v hlavní roli „mladý Masaryk“

PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N
PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N

Formování nové vlády, ceny energií a zhoršující se vyhlídky s covidem-19. Tato témata dnes veřejný prostor neovládla. Politickým děním z velké míry totiž stále hýbe chování okolí prezidenta, utajování zdravotního stavu hlavy státu a také okolnosti spojené s návštěvou šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Politický souhrn dne připravil Jan Tvrdoň.

Dnešní dění na politické scéně opět ovládly nedůstojné tance kolem zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana. Ten je od neděle v ÚVN. Oficiálně není jeho zdravotní stav znám, podle prohlášení nemocnice je Zeman ve stabilizovaném stavu na jednotce intenzivní péče.

Právě tam, jakkoli bizarně to zní, jej včera navštívil v doprovodu hradního kancléře Vratislava Mynáře předseda Sněmovny Vondráček. Ten popsal Zemanův stav jako dobrý, údajně spolu žertovali, prezident podepsal svolání nové Sněmovny na 8. listopadu a dokument podle šéfa dolní komory vlastnoručně podepsal. Údajně k tomu vznikla fotodokumentace, Vondráček ji ale odmítl poskytnout.

Celá tato již včerejší Vondráčkova anabáze, jak se to tak jeví, měla veřejnosti sdělit, že Zeman je schopný vykonávat svou funkci. A to v koordinaci s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem, se kterým se Vondráček tentýž den už jednou setkal.

Sama nemocnice se proti jeho návštěvě ex post ohradila. Hrad ani Vondráček jí totiž jaksi nesdělili, že k jejich pacientovi na JIP taková návštěva dorazí. ÚVN tak kontaktovala policii, se kterou se domluvila, že každý další kontakt s hlavou státu bude pouze se svolením lékaře.

Sám Vondráček, svými některými partajními kolegy údajně přezdíván též „mladý Masaryk“, dostal v reakci lidově řečeno

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

PolitikoN

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější