Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Energetická krize staví vznikající vládu před první velké dilema. Snížením DPH by stát i obce přišly o desítky miliard

Ceny energií raketově rostou. Foto: Adobe Stock
Ceny energií raketově rostou. Foto: Adobe Stock

Premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli masivnímu zvyšování cen energií slíbil, že vláda všem domácnostem odpustí 1500 korun ročně, které nyní platí jako poplatky za obnovitelné zdroje energie. Kabinet navíc hodlá nové Sněmovně navrhnout snížení DPH na energie z 21 procent na nulu. To by se mělo týkat jak domácností, tak firem. Tak velký pokles je ovšem nejistý, Česko by se kvůli tomu muselo pokusit dojednat výjimku u unijního výboru pro DPH. Vypočítali jsme náklady na přijetí těchto dvou opatření a zjistili, jak se k jejich zavedení staví strany jednající o nové vládě.

Středeční ukončení provozu dodavatele plynu a elektřiny Bohemia Energy pro statisíce zákazníků znamená automatický přechod k takzvaným dodavatelům poslední instance. Ti jim dodávky energií na půl roku zaručí. Lidé ale musí zároveň počítat až s dvojnásobným nárůstem cen oproti dosavadním platbám, pokud měli domluvenou zafixovanou cenu z minulých let. Dodavatelé jim jsou totiž schopní nabídnout jen tarify vycházející z dosavadní situace na velkoobchodním trhu, kde ceny plynu i elektřiny od začátku roku rostly až o stovky procent.

Problém se zdražováním přitom netrápí jen klienty bývalé Bohemia Energy. Týká se všech domácností a firem, které nemají ceny dlouhodobě garantované nebo teď hledají nové dodavatele. Prohlubující se energetickou krizi se proto rozhodla řešit vláda prostřednictvím dvojice opatření. Ta by měl končící kabinet Andreje Babiše projednat už příští týden.

Energetické vouchery zaplatí solární daň

První z návrhů spočívá v odpuštění poplatku na obnovitelné zdroje, který 4,3 milionu domácností povinně platí v účtech za elektřinu. Každý drobný spotřebitel by měl ušetřit asi 1500 korun ročně včetně DPH. Státní kasu by tedy takzvané energetické vouchery vyšly asi na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější