Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Podvýživa trápí zejména seniory nad 65 let, pomoci jim může klinická výživa

Podvýživa je v České republice rozšířena více, než se může zdát na první pohled, až jeden ze tří seniorů žijících doma je podvyživený.

Sledování nutriční intervence lidí s podvýživou, které prováděla společnost Nutricia ve spolupráci s lékaři po dobu šesti měsíců, prokázalo, že klinická výživa má pozitivní vliv na kvalitu života pacientů.

Téměř polovina populace se s problémem podvýživy již setkala. Důvodů, proč starší lidé špatně jedí, je přitom hned několik. Lidem nad 65 let postupně ubývá svalová hmota, většinou na jídle šetří nebo se odbývají, protože už zkrátka nemají tak velkou chuť k jídlu. Důkazem toho je i případ Petřina otce, který posledních pět let svého života bojoval s nedostatečným příjmem potravy. „Než se u tatínka objevily problémy s podvýživou, byl velmi aktivní. Celý život pracoval jako školník, a když odešel do důchodu, přivydělával si jako ochranka v jedné firmě na zpracování dřeva,“ vypráví jeho dcera. „Máma si všimla, že tatínek chodil z práce unavený a většinu dne prospal. Už tehdy měla podezření, že něco není v pořádku. Zlom přišel ve chvíli, kdy ho překvapila při převlékání,“ dodává Petra. Její otec byl hubený a bylo jasné, že potřebuje okamžitou pomoc. Přesto, že rodině neustále opakoval, že žádné potíže nemá, bylo nezbytné začít s léčbou. Rodina kontaktovala lékaře a ten mu předepsal i speciální nutriční nápoje, které lidem s podvýživou pomáhají doplnit energii a chybějící vitaminy.

Lidé nejčastěji vyhledávají informace u svého lékaře

Výsledky průzkumu zaměřeného na povědomí široké veřejnosti o podvýživě ukázaly, že téměř jedna polovina dospělé populace se setkala se situací, kdy oni nebo někdo z blízkých neúmyslně zhubl nebo nemohl jíst. Nejčastěji uváděnými důsledky hubnutí a podvýživy jsou slabost a zmínili i delší rekonvalescenci a špatné hojení ran. Pozitivním zjištěním bylo, že pokud by lidé museli hledat informace nebo pomoc týkající se podvýživy, kontaktovali by především lékaře nebo jiné zdravotnické pracovníky (88 %). Znepokojující je, že nejohroženější skupina lidí nad 65 let si totiž zpravidla vůbec neuvědomuje následky podvýživy, které mohou být v mnoha případech velmi rizikové pro jejich zdraví.

„Ve společnosti Danone a Nutricia, jejímž posláním je zvyšovat kvalitu života a přinášet zdraví co největšímu počtu lidí prostřednictvím potravin a výživy, velmi důsledně dbáme o to, aby naši konzumenti měli dostatek informací o správné výživě a vyváženém životním stylu. Snažíme se širokou veřejnost vzdělávat a upozorňovat na základní zásady správné životosprávy a péči o své zdraví, ale také o zdraví svých blízkých ve starším věku,“ říká Martin Pokorný, Marketing Manager ONS, Nutricia.

Kvalita života malnutričních pacientů po zavedení výživy k popíjení stoupla

Během intervence lidí s podvýživou, které prováděla společnost Nutricia ve spolupráci s lékaři, se v průběhu šesti měsíců zjistilo, že pacienti průměrně přibrali 1,39 kg. Kvalita života podvyživených pacientů výrazně stoupla při užívání výživy k popíjení. V porovnání se začátkem sledovaného období o 35 % více pacientů dokázalo jít na 20minutovou procházku, a téměř polovina se už necítila slabá.

„Člověk s podvýživou se cítí slabý, unavený, nedokáže tak snadno vstát a postarat se sám o sebe – snižuje se soběstačnost. Často je pak odkázán na pomoc jiných. S obtížemi si zvládá jít nakoupit, jít na procházku, či návštěvu lékaře, většinu dne má potřebu odpočívat. Řešení podvýživy patří do rukou lékaře, který dokáže identifikovat příčinu a následně tak nastavit léčbu pacientovi na míru. To může zahrnovat úpravu stravovacích návyků a zařazení klinické výživy například ve formě nutričních nápojů, které se dají zakoupit v lékárně,“ uvedla praktická lékařka MUDr. Astrid Matějková.

Téměř všichni pacienti uvedli, že po vypití 2 lahviček nápoje pocítilo alespoň jeden pozitivní vliv klinické výživy na kvalitu života. Nutriční drinky pomáhají doplnit denní příjem stravy, zlepšit kondici a posílit tělo.

Jak poznat podvýživu seniorů?

  • Všímejte si i drobné změny v jejich správní a nenechte se odradit vyhýbavými odpověďmi.
  • Pokud vaši blízcí zhubli, více oddychují během dne, chodí pomaleji než dříve, uzavřeli se do sebe a ztratili zájem o okolní svět. Znamená to, že mohou mít nějaký problém. Ptejte se, zda je něco nebolí nebo proč si nedošli nakoupit, nebo navštívit rodinu.
  • Pro seniory je důležitá fyzická i mentální aktivita. Pomůže jim luštění křížovek, četba knížek, procházky nebo kreativní činnost. Důležité je, aby dodržovali pitný režim a jedli pravidelně pětkrát až šestkrát denně.
  • Více informací najdete na webu www.vyzivasenioru.cz, nebo můžete také zavolat na bezplatnou linku 800 110 001 každý všední den od 9 do 16.30 hod.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Inzerce

V tomto okamžiku nejčtenější