Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přesun do opozice mění pro Babiše skoro všechno. Ovlivní Čapí hnízdo i podmínky pro jeho podnikání

Nová vláda zřejmě nebude tak neochvějně stát na straně Andreje Babiše (ANO) v jeho sporu s EU o střet zájmů. Grafika: Deník N
Nová vláda zřejmě nebude tak neochvějně stát na straně Andreje Babiše (ANO) v jeho sporu s EU o střet zájmů. Grafika: Deník N

Analýza: Případný odchod Andreje Babiše (ANO) z čela vlády do opozice – nebo úplně z politiky – může ovlivnit i jeho ekonomické zájmy a osobní kauzy. Spor o střet zájmů, vyplácení evropských dotací Agrofertu, přístup k vyšetřování katastrofy na Bečvě, postup státu v oblastech podnikání firem z Babišových svěřenských fondů i trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo – tam všude od kritiků zaznívaly pochybnosti ohledně jednání českých ministerstev a jiných úřadů.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nejzávažnějším bezprostředním možným problémem, kterému Babiš čelí, je blížící se rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo. V září policie už potřetí navrhla státnímu zástupci Jaroslavu Šarochovi, aby premiéra obžaloval. Vzhledem k tomu, že Šarochovi jeho nadřízení zkrátili lhůtu na rozhodnutí na jeden měsíc, mělo by padnout ještě v říjnu. Babiš opakovaně obvinění odmítl.

Právě opakované průtahy bez zjevného důvodu ze strany dozorujícího státního zástupce zavdávaly důvod k podezření, že jedná účelově, aby jeho verdikt nepoškodil Babiše před volbami.

Někdejší ministr spravedlnosti Jan Kněžínek, který oznámil demisi v dubnu 2019 den poté, co policie poprvé poslala Šarochovi návrh na obžalobu Babiše, podle svých slov necítil v resortu justice žádné napětí způsobené vyšetřováním premiéra. Jeho avizovaný odchod do opozice podle Kněžínka nic nezmění.

„Já si nemyslím, že by justice byla v nějakém napětí, takže si nemyslím, že to bude mít vliv,“ řekl exministr Deníku N. Připustil ale, že orgány činné v trestním řízení mohly přistupovat ke kauze předsedy vlády se zvláštní opatrností.

„Je to nedůstojně dlouhé, možná že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Sněmovní volby

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější