Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vláda chce těsně před odchodem poslat půl miliardy na projekt Trojmoří. Česko v něm má jen Zemanův oblíbený kanál

Vicepremiér Karel Havlíček českou účast v projektu Trojmoří obhajuje. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Vicepremiér Karel Havlíček českou účast v projektu Trojmoří obhajuje. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Končící vláda bude v pondělí jednat o tom, jestli pošle celkem 20 milionů eur (v přepočtu zhruba půl miliardy korun) do investičního fondu iniciativy Trojmoří. S tou před šesti lety přišel polský prezident Andrzej Duda. Pro Česko bude mít tento vklad zvláštní význam, jediným jeho strategickým projektem v iniciativě je totiž kanál Dunaj–Odra–Labe.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Vodní koridor by měl pozitivní dopady nejen pro střední Evropu, ale také pro evropská moře,“ stojí na oficiálním webu iniciativy Trojmoří. Jednotlivé země střední a východní Evropy v ní představují plány na zlepšení infrastruktury v regionu. V současnosti má Trojmoří dvanáct členských států, které do projektu vložily desítky projektů. Například Slovensko chce v rámci iniciativy vybudovat dálnici D3 ze Žiliny do Polska nebo investovat do železnice.

Česko do Trojmoří vložilo jediný projekt, kanál Dunaj–Odra–Labe. V rámci iniciativy pak nebylo příliš aktivní. Jako jedna ze tří zemí také nesložilo příspěvek do společného fondu, který vznikl před třemi lety. O zaslání půl miliardy korun nicméně vláda bude rozhodovat nyní, krátce před koncem svého působení.

Zatímco česká vláda se k Trojmoří stavěla odtažitě, prezident Miloš Zeman na jeho setkání jezdil a osobně do něj prosadil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Doprava

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější