Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dobrý život možná nemusí být šťastný. A ani smysluplný

Psychologické bohatství odborníci spojují s otevřeností novým zážitkům, překvapením. Foto: Unsplash / Kristopher Roller
Psychologické bohatství odborníci spojují s otevřeností novým zážitkům, překvapením. Foto: Unsplash / Kristopher Roller

Psychologové donedávna mluvili o dvou hlavních teoriích zabývajících se tím, jak prožít dobrý život. Nyní mezi nimi probíhá diskuse, zda by k těm o šťastném a smysluplném životě neměla přibýt i třetí možnost.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Alter ego Jamese Joyce v díle Portrét umělce v jinošských letech mělo o prožití co nejlepšího života jasno: jediným způsobem bylo odmítnout společenské konvence a místo toho se vydat cestou plnou překvapivých rozhodnutí, bez kompromisů, bez jistot.

Co nejjednodušší život nevyhovoval ani Puškinovu Evženu Oněginovi. Mladý šlechtic se v Petrohradě nudil tak moc, že se rozhodl přestěhovat na venkov a svou lásku Taťánu odmítnout z důvodu pro mnohé nepochopitelného: měl obavy, že ve formálním svazku by se hluboký romantický cit proměnil jen v další zkostnatělé manželství.

A i když by se Flaubertově Emmě Bovaryové možná žilo po boku respektovaného manžela bez obtíží, ona zatoužila po něčem zcela jiném – po vášni, překvapeních a překážkách, které její život naplní opravdovým bohatstvím. A tak si našla milence.

Co vlastně znamená prožít dobrý život? Odpověď na tuto otázku hledá lidstvo již od nepaměti a psychologové až donedávna mluvili o dvou hlavních teoriích – o stabilně šťastném životě, pokud možno s co nejmenšími výkyvy, a o smysluplném životě, jímž pomáháme i širšímu společenství.

V poslední době se ale v debatě objevuje i třetí možnost. Její zastánci tvrdí, že tak docela nezapadá ani do jedné z dříve rozvíjených teorií. Reprezentovat má právě takové, jako jsou Joyceovo alter ego, Evžen Oněgin nebo paní Bovaryová, a říká následující: pro dobrý život možná

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější