Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman by se měl zachovat jako gentleman. Teď ale nevím, zda ho žalovat, říká k rozsudku Peroutkova vnučka

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová. Foto: ČTK
Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová. Foto: ČTK

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová se téměř po sedmi letech dočkala částečného zadostiučinění. Nejvyšší soud potvrdil, že ministerstvo financí se musí omluvit za výroky Miloše Zemana. „Je mi líto, že prezident nenese zodpovědnost za to, co říká či činí,“ říká Kaslová v rozhovoru s Deníkem N.

Jak hodnotíte výrok Nejvyššího soudu?

Je na to dvojí pohled. Mám radost, že další soud mi dal částečně za pravdu a uznal, že pan Zeman nemluvil pravdu a že mám nárok na omluvu. I když s ohledem na všechny okolnosti není přímo od pana Zemana, ale přes ministerstvo financí. Je to částečná satisfakce, že po mnoha letech dospějeme k omluvě. Druhá věc je, jestli se jí opravdu dočkám.

Vy se obáváte, že se vám ministerstvo neomluví?

Budu tomu věřit, až tu omluvu uvidím. (Ministerstvo agentuře ČTK posléze sdělilo, že rozsudek bude respektovat a neprodleně po jeho doručení se omluví, pozn. red.)

Před rokem jste podávala na ministerstvo návrh na exekuci, když se omluvit odmítalo a než požádalo soud o odklad. Uvažujete, že byste postupovala stejně?

Přesně tak. Podle toho, jak se zachovají, učiním potřebné kroky. Je také otázka, jestli se to povleče do doby, než bude nová vláda a než bude ministerstvo financí nově obsazené. Nové vedení může mít jiný pohled.

Znamená pro vás výrok Nejvyššího soudu konec kauzy?

Uvidím, jaká

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější