Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vznik megastavebního úřadu chceme pozastavit, zní z koalic. Stavební zákon hodlají upravit

Podobu stavebního zákona doprovází už léta spory. Teď se může opět změnit se změnou vlády.
Podobu stavebního zákona doprovází už léta spory. Teď se může opět změnit se změnou vlády.

Koalice Spolu a PirStanu, které díky zisku 108 mandátů s největší pravděpodobností složí příští vládu, plánují upravit podobu schváleného stavebního zákona. Místo stavebního superúřadu, jenž má podle přijaté úpravy vzniknout, by se raději vydaly cestou elektronizace. Stávající ministryně Klára Dostálová takové úvahy kritizuje a upozorňuje na provázanost jednotlivých částí stavebního zákona.

Už příští týden se na společné poradě sejdou zástupci koalic Spolu a Pirátů a Starostů, aby společně projednali možnou budoucí podobu stavebního zákona. Norma, která je platná pouhé necelé tři měsíce a účinná má být od července 2023, čelí od prvních návrhů kritice.

Zpochybňován je zejména vznik Nejvyššího stavebního úřadu, který zákon ukládá zřídit v roce 2022. Ten by v nové struktuře stál nad krajskými úřady a úřady v přenesené působnosti v obcích s rozšířenou působností.

Koalice s novou sněmovní většinou tyto plány chtějí nyní zastavit. „Vznik megastavebního úřadu chceme pozastavit. Je potřeba to určitě odložit, nebo ho přímo zrušit, aby stát zbytečně nevynakládal finanční prostředky na jeho přípravu,“ vysvětluje pro Deník N Martin Kupka z ODS.

Podle Kupky by případná nová vláda chtěla zákon

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nový stavební zákon

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější